Παρασκευή
19 Δεκεμβρίου 2025

Κουρτς: Πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ένα σκληρό Brexit

Πλανήτης

Το Brexit, η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών που έχει ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Σεμπάστιαν Κουρτς, απόψε στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βάραντκαρ και αύριο στο Λονδίνο με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Σε δηλώσεις του πριν από τις συναντήσεις του στην ιρλανδική και στην βρετανική πρωτεύουσα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος την Τρίτη θα συμμετάσχει στο Λονδίνο στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν τα πάντα "για να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit".

Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε, κατά την άποψή του, σε "χαοτικές καταστάσεις, από τις οποίες θα υπέφεραν και οι δύο πλευρές", ενώ σημαντικό για τον ίδιο είναι η ΕΕ να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το θέμα ενωμένη και να υποστηρίζει τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Μισέλ Μπαρνιέ.

Επίσης, κατά την άποψή του, θα πρέπει στην πορεία να επιλυθεί και το ιρλανδικό ζήτημα για να αποτραπούν ενδεχόμενες εντάσεις στην Βόρεια Ιρλανδία, και το θέμα αυτό θα απασχολήσει τις αποψινές συνομιλίες του με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό.

Κατά την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βιέννη, την περασμένη Παρασκευή, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Αυστρία, ο Αυστριακός καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξος παρά τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, σημειώνοντας πως "υπάρχει αρκετός χρόνος, ο οποίος πρέπει να χρησιμοποιηθεί", αν και ο ίδιος, σε δηλώσεις του σε ξένους δημοσιογράφους νωρίτερα, δεν απέκλεισε ότι, σε περίπτωση ανάγκης, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να παραταθούν.

Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ περνούν στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας στην αποφασιστική φάση τους, καθώς, μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της συμφωνίας εξόδου με την Βρετανία, ώστε να μπορεί να κυρωθεί έγκαιρα από τις δύο πλευρές, για να ακολουθήσει η έξοδος της που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου 2019.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: «Δεν χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος» για να εγκαταλείψει η Ουκρανία τον στόχο ένταξης στο ΝΑΤΟ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάποια αναγκαιότητα για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας του, το οποίο κατοχυρώνει τον στόχο της Ουκρανίας να γίνει μ...

Φόρτωση άρθρων...