Σαββάτο
23 Σεπτεμβρίου 2023

Κρεμλίνο: «Ελπίζουμε πως ο Μπάιντεν δεν θα στρέψει τη Σαουδική Αραβία εναντίον μας»

Την ελπίδα ότι η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη Σαουδική Αραβία δεν θα χρησιμοποιηθεί για να ενθαρρυνθούν αντιρωσικές σχέσεις, εξέφρασε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι η Ρωσία έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση τη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία εντός του πλαισίου της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, στην οποία συμμετέχουν οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου του κόσμου.

«Δεν έχει επιλυθεί», το θέμα με την απαγόρευση μεταφοράς προϊόντων στο Καλίνινγκραντ μέσω Λιθουανίας

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι η Μόσχα αναμένει πρόοδο επί μιας πιθανής ευρωπαϊκής συμφωνίας για να επιτραπεί στη Ρωσία να μεταφέρει ορισμένα προϊόντα, τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις, στον θύλακα του Καλίνινγκραντ μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πως το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.

Η Λιθουανία απαγόρευσε τον Ιούνιο στη Ρωσία να στέλνει κάποια προϊόντα, όπως σιδηρούχα μέταλλα, που υπόκεινται στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης διά μέσου των εδαφών της, μια κίνηση που προκάλεσε οργή στη Μόσχα και υποσχέσεις για αντίποινα.

Παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις για αντίποινα, το Βίλνιους επέκτεινε τη Δευτέρα τον κατάλογο με τα προϊόντα που καλύπτονται από την απαγόρευση, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτόν το τσιμέντο, την ξυλεία και το αλκοόλ.

«Δεν υπάρχει ακόμα οριστικοποίηση της κατάστασης. Αναμένουμε κάποια πρόοδο αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει φύγει», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αναφορές για το ότι μπορεί να είναι κοντά μια συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας προκειμένου να επιτραπούν οι αποστολές κάποιων φορτίων.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Καλίνινγκραντ δήλωσε ότι από την απαγόρευση θα επηρεαστούν έως το ήμισυ των προϊόντων που μεταφέρονται μεταξύ της ρωσικής ηπειρωτικής χώρας και του θύλακα. Η εταιρεία διαχείρισης των σιδηροδρόμων στη Λιθουανία εκτιμά ότι θα επηρεαστεί περίπου το 15% των φορτίων βάσει όγκου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...