Τρίτη
06 Δεκεμβρίου 2022

Κρίση στα σιτηρά: Το τρικ της Αιγύπτου για να παράγει παραπάνω φραντζόλες ψωμιού

Πλανήτης

Περισσότερο αλεύρι από τα διαθέσιμες ποσότητες σιτηρών προσπαθεί να εξασφαλίσει η Αίγυπτος, σε μια απόπειρα να ενισχύσει την παραγωγή ψωμιού, το οποίο αποτελεί βασικό υλικό στα οικογενειακά τραπέζια. 

Η χώρα της βόρειας Αφρικής, η οποία συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές σιτηρών στον κόσμο, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, λόγω των αυξημένων τιμών -ένα φαινόμενο το οποίο σχετίζεται και με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι τοπικοί αλευρόμυλοι καλούνται να αυξήσουν τις ποσότητες πίτουρων που χρησιμοποιούν, προκειμένου να «ανεβάσουν» την παραγωγή του αλευριού και άρα, του ψωμιού. 

Η οδηγία προήλθε από το υπουργείο Προμηθειών της Αιγύπτου, το οποίο μ’ αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να αυξήσει κατά 6% την ποσότητα αλευριού για κάθε τόνο σιτηρών. Αυτό σημαίνει ότι θα εξάγονται συνολικά 875 κιλά αλευριού, κάτι που μεταφράζεται σε 616 παραπάνω φραντζόλες ψωμιού. 

Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Ιούλιο.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση περισσότερου πίτουρου, παρότι προσφέρει επιπλέον θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό, καθιστά μικρότερη τη χρονική ζωή του ψωμιού, ενώ αλλοιώνει την υφή και τη γεύση του.  

Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κάτι που εμποδίζει τις εξαγωγές από τα -πλούσια σε αποθέματα- λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. 

Η Αίγυπτος, πριν το ξέσπασμα του πολέμου, εισήγαγε μεγάλες ποσότητες τόσο από την Ουκρανία όσο κι από τη Ρωσία. Σήμερα, αναζητάει εναλλακτικούς προμηθευτές, όπως η Ινδία, αλλά και να τονώσει τη δική της παραγωγή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...