Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

Ξεκίνησε χερσαία επέμβαση και στη νότια Γάζα ο Ισραηλινος στρατός - Θα έχουν την ίδια ένταση με αυτές στο βόρειο τμήμα λέει ο αρχηγός των IDF

H 58η ημέρα του πολέμου, χαρακτηρίζεται ως μία από τις πλέον εφιαλτικές για τους αμάχους. Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαιώνει χερσαία επέμβαση

Πλανήτης

Ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι, επιβεβαιώνει με δηλώσεις του την Κυριακή ότι ο στρατός του Ισραήλ αρχίζει να επιχειρεί και στη νότια Γάζα, ενώ οι χερσαίες επιχειρήσεις συνεχίζονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Μιλώντας σε στρατιώτες στη Μεραρχία της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, ο Χαλέβι είπε ότι «χθες, σήμερα, σκοτώσαμε διοικητές ταγμάτων [της Χαμάς], διοικητές λόχων και πολλά μέλη. Και χθες το πρωί ξεκινήσαμε την ίδια κίνηση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας"».

Όπως πρόσθεσε θα είναι της ίδιας έντασης και της ίδιας αποτελεσματικότητας με τις επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα. «Οι διοικητές της Χαμάς θα συναντήσουν τις IDF παντού», είπε.

«Έχουμε τις δυνατότητες να το κάνουμε με τον πιο εμπεριστατωμένο τρόπο, και όπως το κάναμε με δύναμη και εμπεριστατωμένα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, το κάνουμε και τώρα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και επίσης συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε τα επιτεύγματα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», προσθέτει.

Εν τω μεταξύ, αναφέρουν οι Times of Israel, μη επαληθευμένα πλάνα που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο χθες Σάββατο έδειξαν ισραηλινά άρματα μάχης στη νότια Γάζα, σε σημείο στα βόρεια του Χαν Γιουνίς, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Λωρίδα της Γάζας.

Και η Χαμάς, από την πλευρά της, έχει ισχυριστεί ότι συγκρούστηκε με στρατεύματα στην περιοχή.

Η Haaretz προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν σφοδροί βομβαρδισμοί κοντά στο Χαν Γιουνίς και την πόλη Ράφα, ακόμη νοτιότερα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς και σε τμήματα του βορρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι IDF διέταξαν την εκκένωση περισσότερων περιοχών μέσα και γύρω από το Χαν Γιουνίς.

Με ισραηλινά άρματα μάχης έχει κοπεί στα τρία η Γάζαενώ η διαταγή είναι να απομακρυνθούν οι Παλαστίνιοι από το νότο και ειδικά την ευρύτερη περιοχή του Χαν Γιούνις. Δημοσιεύτηκε χάρτης με καταφύγια για όσους κινηθούν δυτικά του Χαν Γιούνις και νότια προς τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Όμως οι κάτοικοι είπαν ότι ισραηλινά τανκς βομβάρδισαν τον ανατολικό τομέα της Ράφα την Κυριακή πρωί.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 80% του πληθυσμού της Γάζας, έχουν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 400.000 εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα και σχεδόν 300.000 έχουν καταφύγει στο Χαν Γιούνις, σύμφωνα με το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ.

Ο βρετανικός στρατός θα πραγματοποιήσει πτήσεις επιτήρησης πάνω από τη Γάζα για να βοηθήσει στον εντοπισμό ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς, επιβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου το Σαββατοκύριακο.

«Τα αεροσκάφη παρακολούθησης θα είναι άοπλα, δεν θα έχουν μαχητικό ρόλο και θα επιφορτιστούν αποκλειστικά με τον εντοπισμό ομήρων», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο.

Οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και της Γάζας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Πρώτη προτεραιότητα του στρατού η άποκρουση της ρωσικής επίθεσης στο Χάρκοβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά το σημερινοβραδινό τηλεοπτικό του μήνυμα ότι η άποκρουση της ρωσικής επίθεσης κοντά στη βορειοανατολική πόλη Χάρκιβ είναι η «πρώ...

Ο Τραμπ βρίζει τον Μπάιντεν σε προεκλογική συγκέντρωση: Είναι βλάκας, όλος ο κόσμος γελάει μαζί του

«Είναι ο χειρότερος πρόεδρος που υπήρξε ποτέ, σε οποιαδήποτε χώρα». «Είναι βλάκας, όλος ο κόσμος γελάει μαζί του, έχει κάνει τεράστια ζημιά». «Είναι ένας κακός άνθρωπος». Αυτά και ...

Σαν σήμερα - 12 Μαΐου

Γεγονότα 1551: Ιδρύεται το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Αμερικής, το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Μάρκου στην Λίμα του Περού 1743: Η Μαρία Τερέζα της Αυστρίας στέφεται βασίλι...

Φόρτωση άρθρων...