Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Κυρώσεις κατά της Κίνας εξετάζουν οι ΗΠΑ

Πλανήτης

Πακέτο κυρώσεων κατά της Κίνας εξετάζουν οι ΗΠΑ προκειμένου να αποθαρρύνουν το Πεκίνο από σχέδια εισβολής στην Ταϊβάν, ενώ την ίδια στιγμή η Ε.Ε. υφίσταται πιέσεις από την Ταϊπέι ώστε ανάλογη πολιτική να υιοθετήσουν και οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ΗΠΑ και Ταϊβάν επιθυμούν να πείσουν την Ευρώπη να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε «ευαίσθητες» τεχνολογίες, όπως κυκλώματα υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Αντιδρώντας στην είδηση για ενδεχόμενο νέο πακέτο κυρώσεων, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Καμία χώρα ή πρόσωπο δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα και τη βούληση του κινεζικού λαού και της κυβέρνησης να υπερασπισθούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, και να εξασφαλίσουν την επανένωση της πατρίδας μας».

Στο μεταξύ, το πρώτο ταξίδι του εκτός Κίνας τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποίησε χθες ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Η περιοδεία του ξεκίνησε από το Καζακστάν και σήμερα θα βρίσκεται στο Ουζμπεκιστάν για να παραστεί σε σύνοδο ηγετών ασιατικών κρατών, στην οποία θα παρίσταται και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η σύνοδος στο Ουζμπεκιστάν θα προσφέρει την ευκαιρία στον απομονωμένο από τη διεθνή σκηνή Πούτιν να έχει συζητήσεις με τον Σι για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως τη σύναψη νέων συμφωνιών για την εισαγωγή ρωσικών φυσικών πόρων στην Κίνα.

Η συνάντηση Πούτιν – Σι θα υπενθυμίσει, όμως, και τον συνεχιζόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο κρατών, με το Πεκίνο να προσπαθεί να διεισδύσει στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, τις οποίες η Μόσχα θεωρεί αποκλειστική ζώνη επιρροής της. Σε δοκίμιο που δημοσίευσε ο Σι στον ουζμπεκικό Τύπο πριν από την άφιξή του, ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών, για να παρουσιάσει το Πεκίνο ως γενναιόδωρο χορηγό και αξιόπιστο, ισχυρό περιφερειακό εταίρο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ντόναλντ Τραμπ: Παρενέβη «στον αέρα» του FOX και εκθείασε την αστυνομία για την εκκένωση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) εκθείασε ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, για την απομάκρυνση φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών από κτίριο του Πανεπιστημ...

Φόρτωση άρθρων...