Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Λευκός Οίκος: «Δεν είναι και... τόσο «αξιέπαινος ο ρωσικός στρατός»

Πλανήτης

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι «πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε» τι αντίκτυπο θα έχει στην περιοχή η εξέγερση της Wagner το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ρωσία.

«Ο πρόεδρος επικεντρώνεται στην υποστήριξη της Ουκρανίας. Δεν στηρίζουμε κάποια πλευρά σε αυτό το εσωτερικό ζήτημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια καθημερινής ενημέρωσης Τύπου.

Αλλά πρόσθεσε αιχμηρά: «Η ιστορία αυτής της σύγκρουσης έχει δείξει ότι ο ρωσικός στρατός δεν είναι τόσο αξιέπαινος όσο ίσως ήθελαν να χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους».

Εστιάζοντας στον πόλεμο στην Ουκρανία, που διαρκεί 16 μήνες, είπε: «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι οι Ουκρανοί έχουν όλα όσα χρειάζονται για να επιτύχουν σε αυτό τον αγώνα».

Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο σχετικά με τα σχόλια του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Μάρτιο του 2022 – περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου από τη Ρωσία – που είχε πει, «Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος (ο Πούτιν) δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», ο Κίρμπι απάντησε: «Η αλλαγή καθεστώτος δεν είναι πολιτική μας. Ήμασταν πολύ, πολύ σαφείς σχετικά με αυτό».

«Αυτό στο οποίο εστιάζουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να πετύχει στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε.

Πέρυσι, ο Μπάιντεν διευκρίνισε ότι έκανε τις εκτός κειμένου δηλώσεις από «αγανάκτηση», αλλά ότι δεν υποστήριζε «αλλαγή καθεστώτος».

Ο Κίρμπι αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τα γεγονότα που έλαβαν χώρα με την Ομάδα Wάγκνερ ως «ανταρσία, πραξικόπημα, απόπειρα πραξικοπήματος ή ένοπλη εξέγερση».

«Θορυβώδης ρητορική»

Ερωτηθείς για την πιθανότητα πυρηνικής κλιμάκωσης, ο Κίρμπι επεσήμανε ότι η Ρωσία είναι πυρηνική δύναμη, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν» τη στρατηγική στάση και τις δυνατότητες της Ρωσίας.

«Εκτός από τη θορυβώδη ρητορική, δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι υπάρχει πρόθεση για χρήση (ρωσικών) πυρηνικών όπλων εντός της Ουκρανίας», σημείωσε ο Κίρμπι, προσθέτοντας: «Δεν είδαμε τίποτα που θα μας ανάγκαζε να αλλάξουμε τη δική μας στρατηγική αποτρεπτική στάση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράκ: Άγρια δολοφονία TikToker έξω από το σπίτι της

Άγνωστος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σπίτι της την Ιρακινή σταρ των κοινωνικών δικτύων Γκουφράν Σαουάντι, περισσότερο γνωστή ως Umm Fahad. Η επίθεση έλαβε χώρα το ...

Οκλαχόμα: Νεκροί από ανεμοστρόβιλους – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης «λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων»

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους σε ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την Οκλαχόμα, όπου εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις προκλήθηκαν από...

Φόρτωση άρθρων...