Την ανησυχία τους εκφράζουν οι ΗΠΑ για τις εξελίξεις στο Ισραήλ, με τον Λευκό Οίκο να προχωρά σε ειδική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, όπως διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, η Ουάσινγκτον παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτική κρίση που έχει προκύψει.

Σε άλλο σημείο, επισημαίνεται ότι ο Μπάιντεν έχει υπάρξει πολύ ειλικρινής με τον Νετανιάχου.

Η αναβολή στην προώθηση της μεταρρύθμισης

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων κι επικρίσεων, ο Βενιαμίν Νετανιάχου αναστέλλει για ένα μήνα την προώθηση της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με το ακροδεξιό κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός», με το οποίο συγκυβερνά ο Νετανιάχου, η μεταρρύθμιση θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση της Κνέσετ, που θα γίνει μετά το Εβραϊκό Πάσχα, προκειμένου - όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση - να περάσει το νομοσχέδιο μέσω του διαλόγου.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του «Θρησκευτικού Σιωνισμού», Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, είναι ο πιο θερμός υποστηρικτής της μεταρρύθμισης και υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση που ο Νετανιάχου αποσύρει το νομοσχέδιο να πέσει η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι πριν από λίγες ημέρες ο Ισραηλινός πρώην υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ, είχε ζητήσει την παύση ενός μήνα στη διαδικασία της δικαστικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Γιόαβ Γκαλάντ αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση Νετανιάχου, κάτι που πυροδότησε την περαιτέρω όξυνση του τεταμένου κλίματος.