Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Λιβύη: Πέντε οι νεκροί Έλληνες στρατιωτικοί από το τροχαίο

Στην Ελλάδα το C-130 με τους τραυματίες. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας το C-27 που μεταφέρει τις πέντε σορούς.

Πέντε Έλληνες στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους στο φρικτό τροχαίο στη Λιβύη το μεσημέρι της Κυριακής. Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας προσγειώθηκε, λίγο πριν τις 7 το πρωί, το C-130 με τα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας που τραυματίστηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη. 

Από το δυστύχημα σκοτώθηκαν επτά άτομα, πέντε εκ των οποίων είναι Έλληνες. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα και ένα C-27, το οποίο μεταφέρει τις πέντε σορούς. 

Οι πληροφορίες αρχικά ήταν συγκεχυμένες: το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας -το οποίο αρχικά έκανε λόγο για ελαφρά τραυματίες- αργότερα ανακοίνωσε ότι τρία μέλη της ελληνικής αποστολής έχασαν τη ζωή τους και δύο ήταν αγνοούμενα. Πληροφορίες ωστόσο που επικαλούνταν διεθνή ΜΜΕ από τη Λιβύη έκαναν λόγο για τέσσερις νεκρούς και επτά τραυματίες, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς.

Το βράδυ της Κυριακής, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσε ότι, συνεπεία του «φρικτού», όπως το χαρακτήρισε, τροχαίου δυστυχήματος, 15 Έλληνες στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, εφτά εκ των οποίων σοβαρά. Σε κρίσιμη κατάσταση είναι επίσης και δύο Λίβυοι, κατά πληροφορίες μεταφραστές που επέβαιναν στο λεωφορείο.

Στο μεταξύ, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το φρικτό τροχαίο δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Γνωρίζουμε μόνο ότι το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε η αποστολή των 19 Ελλήνων στρατιωτικών, νοσηλευτών και διασωστών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια (φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα) για τους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel στη Ντέρνα συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό. Το δυστύχημα έγινε στην τοπική οδό Μαράουα όταν το φορτηγό βρέθηκε -υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Και τα δύο οχήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες μετά από τη σφοδρότατη σύγκρουση.

Στο μεταξύ, στην περιοχή επικρατεί χάος μετά το πέρασμα της καταιγίδας Daniel, η οποία άφησε εκατόμβη νεκρών.

Στη Derna, τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι από τις πλημμύρες πνίγηκαν τουλάχιστον 11.300 άνθρωποι, με τον δήμαρχο της πόλης να εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός αυτός «θα τριπλασιαστεί» τις επόμενες ημέρες. Η άλλοτε πανέμορφη πόλη που πνίγηκε όταν έσπασαν δύο φράγματα λόγω της καταιγίδας, έχει μετατραπεί σε κόλαση επί γης, καθώς στους δρόμους υπάρχουν παντού πτώματα, με τις αρχές να τα θάβουν σε ομαδικούς τάφους υπό τον φόβο ασθενειών.

Ανθρωπιστική βοήθεια από όλο τον κόσμο κατευθύνεται στην πόλη, με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες που έσπευσαν να συμπαρασταθούν και να συντρέξουν τον δοκιμαζόμενο λαό της Λιβύης, στέλνοντας 2 τόνους εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης και 1 τόνο φαρμακευτικού υλικού καθώς και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΕΕΘΑ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έγινε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) στην επαρχία Χουαλιέν της ανατολικής Ταϊβάν, ανακοίνωσε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. Μέχρι τώρα δε...

Φόρτωση άρθρων...