Όσες γυναίκες καταναλώνουν τακτικά λουκάνικα, μπέικον και, γενικά, επεξεργασμένα κρέατα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, κατόπιν επεξεργασίας δεδομένων από 15 μελέτες.

Μετά το πόρισμα - καταπέλτη του ΠΟΥ για τον ρόλο των επεξεργασμένων κρεάτων στην εμφάνιση καρκίνου, άλλη μία ανασκόπηση δείχνει αυξημένο κίνδυνο κατά 9% για εμφάνιση καρκίνου στον μαστό, αν η γυναίκα καταναλώνει συχνά αλλαντικά, λουκάνικα και, γενικά, επεξεργασμένα κρέατα.

Η ανασκόπηση συμπεριέλαβε στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες, αλλά δεν είναι σαφές εάν μόνο αυτά τα τρόφιμα είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση καρκίνου. Υπάρχουν και άλλες παγίδες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, σύμφωνα με τους ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, με επικεφαλής την Dr Maryam Farvid.

Οι 15 μελέτες, που χρησιμοποιήθηκαν στην μετα-ανάλυση, είχαν διαφορετικούς ορισμούς για τις υψηλότερες καταναλώσεις. Για παράδειγμα, μία από τις μελέτες του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτήρισε υψηλή την κατανάλωση 9 γραμμαρίων την εβδομάδα - το ισοδύναμο μόλις δύο ή τριών φετών μπέικον - ενώ σε άλλες μελέτες ήταν πολύ υψηλότερη.