Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών από το μακελειό στο Stoneman Douglas High School της Φλόριντα, όπου έχασαν τη ζωή τους 17 μαθητές και καθηγητές από τα πυρά 19χρονου.
Ήδη έχουν αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί τα 15 από τα 17 θύματα του μακελάρη, ενώ υπολείπονται άλλα δύο.
Το πρώτο θύμα που αναγνωρίστηκε ήταν η Jaime Guttenberg. Οι γονείς της, Fred και Jennifer απεγνωσμένα ήλπιζαν να βρουν την κόρη τους ζωντανή, μέχρι τη στιγμή που έμαθαν τα δυσάρεστα νέα. Οι οικογένεια έχει ακόμη ένα γιο, τον Jesse, ο οποίος βρίσκεται ασφαλής στο σπίτι
Jaime Guttenberg
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πατέρας της είχε ανακοινώσει ότι ο γιος τους ήταν ασφαλής και ζητούσαν βοήθεια μέσω Facebook, προκειμένου να βρουν την Jaime. «Δεν μπορούμε να βρούμε την Jaime. Αν κάποιος έχει ένα παιδί που είδε ή μίλησε μαζί της, παρακαλώ καλέστε με»
Η ξαδελφή της, Alexa, αργότερα απέτισε φόρο τιμής στην αδικοχαμένη μαθήτρια, λέγοντας ότι ήταν το «πιο όμορφο, καλόκαρδο, αστείο και γλυκό κορίτσι».
Το δεύτερο θύμα που ταυτοποιήθηκε ήταν ο 14χρονος Martin Duque, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή από τα πυρά του Κρουζ. Ο μεγαλύτερος αδελφός του ήταν εκείνος που επιβεβαίωσε την τραγική είδηση του χαμού του αδελφού του, μέσω Instagram.
Martin Duque
«Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τον πόνο μου. Σ' αγαπώ αδελφέ μου Μάρτιν. Θα μου λείψεις, φίλε. Γνωρίζω ότι είναι καλύτερα εκεί που είσαι τώρα», ανέφερε.
Το τρίτο θύμα ήταν η Alyssa Alhadeff, 15 ετών. Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε η ξαδελφή της μέσω Facebook.
Alyssa Alhadeff

Άλλος ένας νεκρός ήταν ο 49χρονος αθλητικός διευθυντής του λυκείου Marjory Stoneman Douglas High School, Chris Hixon και ο 37χρονος βοηθός προπονητής της ομάδας ποδοσφαίρου, Aaron Feis.
Ο Chris Nixon
Ο Aaron Feis τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να προστατεύσει μαθητές από τις σφαίρες. Η σχολική ομάδα ποδοσφέρου επιβεβαίωσε ότι υπέκυψε στα τραύματά του τη νύχτα, λέγοντας ότι «πέθανε σαν ήρωας».
Aaron Feis

Ένα ακόμη θύμα είναι ο καθηγητής γεωγραφίας. Scot Beigel, ο οποίος άνοιξε την πόρτα σε μία ομάδα μαθητών. Όταν προσπάθησε να ξανακλειδώσει την πόρτα, ο ένοπλος πλησίασε και τον πυροβόλησε.
«Ξεκλείδωσε την πόρτα και μας άφησε να μπούμε μέσα. Νόμισα ότι ήταν πίσω μου, αλλά δεν ήταν. Όταν άνοιξε την πόρτα, προσπάθησε μετά να την ξανακλειδώσει για να παραμείνουμε ασφαλείς, αλλά δεν πρόλαβε», δήλωσε μία από τις μαθήτριες που επέζησαν και βίωσαν τον τρόμο.
Scot Beigel
Οι μαθητές προκειμένου να ξεφύγουν από τη δολοφονική μανία του 19χρονου βρήκαν καταφύγιο σε αίθουσες, άλλοι κρύφτηκαν σε ντουλάπες, ενώ άλλοι άρχισαν να τρέχουν από το κτίριο, όταν άρχισαν οι ριπές.
Ο 19χρονος συνελήφθη μία ώρα αργότερα, ενώ του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης. Εάν καταδικαστεί, βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και με την θανατική ποινή.
Σπαρακτικά μηνύματα την ώρα που έπεφταν οι σφαίρες
Στην αρχή σπαρακτικά μηνύματα: «Τηλεφώνησε στην αστυνομία, ξέσπασαν πυροβολισμοί στο σχολείο», «μη μου τηλεφωνείς», «σε αγαπώ». Και κατόπιν μια ανησυχητική σιωπή. Η Νικόλ Σουάρεζ κατάφερε εντούτοις να επιζήσει από το μακελειό στο Λύκειο της Φλόριντας. Είναι καλά τώρα, σωματικά τουλάχιστον. Όμως φοβάται να επιστρέψει στο σχολείο της.
Σε ηλικία 15 ετών, η Νικόλ είναι μία από τις επιζήσασες της επίθεσης στη Φλόριντα, όπου χάθηκαν 17 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 15, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου στο λύκειο του Πάρκλαντ, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.
Όταν ο Νίκολας Κρουζ, ηλικίας 19 ετών, άνοιξε πυρ εναντίον των μαθητών του παλιού του σχολείου, η Νικόλ αναζήτησε καταφύγιο μαζί με μια φίλη της σε μια τάξη.
«Κολλήσαμε τα κορμιά μας στον τοίχο, ήμασταν περίπου 40 παιδιά εκεί μέσα.. όλοι είχαμε πανικοβληθεί. Όλοι τηλεφωνούσαν στους γονείς τους, στην αστυνομία» αφηγείται το κορίτσι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Άρχισα να περπατώ στον διάδρομο και να ακουώ «μπαμ, μπαμ, μπαμ». Κατόπιν είδα τους άλλους να τρέχουν προς τα εμένα φωνάζοντας «Γύρνα πίσω!». Όλοι τους προσπαθούσαν να μπουν στις τάξεις τους» θυμάται η Νικόλ.
«Ψελλίζαμε «Θεέ μου», διότι μπορούσαμε να τον ακούσουμε να περπατάει πίσω από την πόρτα μας. Πυροβολούσε, στην κυριολεξία… Ένας καθηγητής που σκοτώθηκε, είχε μπει σε μια τάξη λίγο πιο κάτω από τη δική μας όταν τον πυροβόλησε».

Με τον πανικό να την έχει καταβάλει, η Νικόλ γράφει στους γονείς της. Στέλνει μηνύματα με το κινητό της τηλέφωνο γύρω στις 14.27 τοπική ώρα.
«Τηλεφωνήστε στην αστυνομία, σημειώνονται πυροβολισμοί στο σχολείο». Κατόπιν «μη μου τηλεφωνήσετε» και «σε αγαπώ», γράφει η έφηβη διευκρινίζοντας ότι έχει καταφύγει στον τρίτο όροφο του σχολείου. Μετά, σταματάει κάθε επικοινωνία.
Η μητέρα της Μέιβι Ρουμπιάνο περιγράφει τις στιγμές αγωνίας που έζησε. Δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Προσπαθούσα ξανά και ξανά να επικοινωνήσω με εκείνη, δεν απαντούσε στα μηνύματά μου. Ένιωθα τόση αγωνία».
Με τους γονείς της να προσπαθούν μάταια να επικοινωνήσουν με εκείνη, η Νικόλ άρχισε να μην νιώθει τα πόδια της, καθώς ήταν για πολλή ώρα κουλουριασμένη. Όταν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων SWAT ανακάλυψαν τα παιδιά και τους εξήγησαν ότι θα τους απομακρύνουν σε ομάδες των 10 ατόμων, η Νικόλ ήταν μεταξύ των πρώτων.
«Μην κοιτάζετε. Τρέξτε, μην σταματήσετε να τρέχετε ό,τι κι αν γίνει» τους παρότρυνε ένας αστυνομικός. Εκείνη δεν τον άκουσε και έριξε μια ματιά γύρω της.
«Είδα πτώματα, δεν ήξεραν εάν ήταν ζωντανοί ή νεκροί…».
Αφού επέστρεψε στο σπίτι της, δεν κατάφερε να κοιμηθεί.
«Προφανώς, θα νιώθω φόβο. Είμαι μόλις 15 ετών! Κανείς δεν αναμένει να του συμβεί κάτι τέτοιο. Από το πουθενά».
Nicholas Dworet
Peter Wang
Gina Montalto
.jpg)
Alaina Petty
Joaquin Oliver
Luke Hoyer
Cara Loughran
Meadow Pollack
Carmen Schentrup

Το FBI και καθηγητές είχαν προειδοποιήσει για τον 19χρονο μακελάρη της Φλόριντα
«Θα γίνω επαγγελματίας σκοπευτής σχολείων» είχε γράψει σε σχόλιο στο youtube πέρυσι ο 19χρονος μακελάρης της Φλόριντα, που σκότωσε 17 άτομα σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ.
Ένας χρήστης, που είδε το σχόλιο, ειδοποίησε τις αρχές. To FBI όπως και καθηγητές του σχολείου είχαν προειδοποιήσει για τον Νίκολας Κρους, ένα παιδί με προβληματική συμπεριφορά, χωρίς φίλους και εμμονή με τα όπλα.

Η αναφορά στο FBI
Σύμφωνα με το BBC, το σχόλιο εντόπισε ο χρήστης του youtube Μπεν Μπενάιτ, που επικοινώνησε με το FBI. Είπε ότι μίλησε σε εκπροσώπους της ομοσπονδιακής αστυνομίας για περίπου 20 λεπτά. Το FBI, υποστήριξε, επικοινώνησε εκ νέου μαζί του μετά το αιματοκύλισμα στο Πάρκλαντ.
Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας υποστήριξε ότι η υπηρεσία διερεύνησε μια απειλή που είχε διατυπωθεί μέσω youtube για επίθεση σε σχολικό συγκρότημα. Όμως, σημείωσε, δεν κατάφερε να ταυτοποιήσει το πρόσωπο που την είχε εκτοξεύσει, δήλωσε σήμερα ο πράκτορας του FBI που έχει αναλάβει την υπόθεση του μακελειού στο Λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στη Φλόριντα.
«Όλοι είχαν προβλέψει» την επίθεση, ανέφερε ένας μαθητής σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, σύμφωνα με το BBC, προσθέτοντας ότι έλεγαν ως αστείο ότι ο Νίκολας Κρουζ θα «τίναζε στον αέρα το σχολείο».
Ο Κρουζ, που βρίσκεται υπό κράτηση καθώς του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 17 φόνους εκ προμελέτης, είναι πρώην μαθητής του σχολείου, που είχε αποβληθεί για λόγους διαγωγής. Οι καθηγητές του τον είχαν χαρακτηρίσει επικίνδυνο και είχαν προειδοποιήσει για τυχόν εμφάνισή του με σακίδιο πλάτης στους χώρους του σχολείου.
Πρόσωπα που γνώριζαν τον πρώην μαθητή υποστηρίζουν ότι είχε προβληματική συμπεριφορά, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είχε απειλήσει συμμαθητές του. Σύμφωνα με τον 18χρονο Τσαντ Γουίλιαμς, ο 19χρονος ήταν «τρελαμένος με τα όπλα». Δήλωσε μάλιστα στο Reuters ότι πολύ συχνά έθετε σε λειτουργία τον συναγερμό του σχολείου για πυρκαγιά προτού τελικά αποβληθεί από το ίδρυμα. «Ήταν κατά κάποιον τρόπο παρίας. Δεν είχε πολλούς φίλους», αναφέρει.

Προειδοποιητικό email στους καθηγητές και όπλα
Την ίδια ώρα, καθηγητής δήλωσε στη Miami Herald ότι πέρυσι, το σχολείο είχε στείλει προειδοποιητικό email στους καθηγητές σχετικά με τις απειλές του. Ο μαθητής Μάθιου Γουόκερ είπε στο ABC News ότι ο Κρουζ συνήθιζε να αναρτά φωτογραφίες όπλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι φωτογραφίες αυτές κυκλοφορούν ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προφανώς προέρχονται από δύο διαφορετικούς λογαριασμούς στο Instagram που ανήκουν στον Κρουζ.
Οι λογαριασμοί, οι οποίοι ήδη έκλεισαν, περιλαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από μαχαίρια και όπλα. Σε πολλές φωτογραφίες εμφανίζεται ένας μασκοφόρος να κραδαίνει τεράστια μαχαίρια μπροστά από την κάμερα.
«Πολύ ανησυχητικές αναρτήσεις»
Οι αρχές έχουν εντοπίσει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες χαρακτήρισαν «πολύ, πολύ ανησυχητικές», δήλωσε ο σερίφης Σκοτ Ίσραελ της κομητείας Μπράουαρντ.
Όπως αναφέρει η Washington Post, ο Κρουζ και ένας ετεροθαλής αδελφός του υιοθετήθηκαν ως βρέφη από την Λίντα και τον Ρότζερ Κρουζ, σύμφωνα με έναν συγγενή τους στη Νέα Υόρκη. Ο Ρότζερ πέθανε πριν από πολλά χρόνια και η Λίντα το περασμένο φθινόπωρο, είπε ο ίδιος συγγενής.
Περίπου την περίοδο της Ημέρας των Ευχαριστιών, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Νίκολας Κρουζ μετακόμισε στο σπίτι της οικογένειας ενός φίλου του από το Λύκειο Στόουνμαν Ντάγκλας, όπως είπε στην εφημερίδα ο Τζιμ Λούις, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια.
Ο δικηγόρος, αν και τον χαρακτήρισε θλιμμένο και ίσως λίγο ιδιόρρυθμο, υποστήριξε ότι η οικογένεια δεν διέκρινε κάτι που να παραπέμπει σε βία. Ο Κρουζ είχε ήδη υπό την κατοχή του ένα αυτόματο τουφέκι AR-15 όταν μετακόμισε στο σπίτι της οικογένειας αυτής, που το κλείδωνε σε ένα ντουλάπι στο σπίτι και είχε το κλειδί.
Ο Κρουζ είχε εγγραφεί σε ένα πρόγραμμα για την απόκτηση του διπλώματος GED (Σ.τ.Σ: μια πιστοποίηση ότι ο κάτοχός του διαθέτει τις γνώσεις αποφοίτου καναδικού ή αμερικανικού γυμνασίου), σύμφωνα με τον Λούις, αλλά χθες Τετάρτη δεν παρακολούθησε τα μαθήματα λέγοντας στην οικογένεια ότι «την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν πηγαίνω στο σχολείο».
Μέλος του ακροδεξιού γκρουπ «Republic of Florida» ο μακελάρης του Πάρκλαντ
O 19χρονος Νίκολας Κρουζ ήταν μέλος του ακροδεξιού εθνικιστικού γκρουπ «Republic of Florida».
Ο μακελάρης της Φλόριντα, όπως θα μείνει στην ιστορία, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιβολή της θανατικής ποινής, ήταν μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης, ενώ είχε αναπτύξει και παραστρατιωτική δράση, όπως παραδέχθηκε ο επικεφαλής του εθνικιστικού γκρουπ, Jordan Jereb. Όπως δήλωσε ο ίδιος, είχε ενταχθεί μετά από πρόταση άλλου μέλους της οργάνωσης.
Σε ερώτηση αν η οργάνωση εμπλέκεται στη δολοφονική ενέργεια του Νίκολας Κρουζ, ο Jereb αρνήθηκε την οποιαδήποτε ανάμειξη ή γνώση. Δήλωσε, μάλιστα, πως πιστεύει ότι ο 19χρονος είχε κάποιο πρόβλημα ερωτικής φύσης με κάποιο κορίτσι, καθώς, όπως είπε, η επιλογή του να επιτεθεί την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, δεν ήταν τυχαία.
Ο Νίκολας Κρουζ σκότωσε 17 μαθητές και τραυμάτισε άλλους 15, χρησιμοποιώντας ένα ημιαυτόματο AR-15. Συνελήφθη έξω από το σχολείο και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 17 προμελετημένους φόνους.
Κατηγορίες για 17 προμελετημένους φόνους στον 19χρονο μακελάρη
Αντιμέτωπος με την ποινή του θανάτου, η οποία ισχύει και εκτελείται κατά περίπτωση και εντολή του δικαστηρίου, βρίσκεται ο 19χρονος μακελάρης της Φλόριντα, καθώς, όπως δήλωσε ο Σερίφης της περιοχής του Πάρκλαντ, Σκοτ Ίσραελ, στο δράστη Νίκολας Κρουζ απαγγέλθηκαν 17 κατηγορίες για ισάριθμους προμελετημένους φόνους.
«Όλες οι οικογένειες των θυμάτων έχουν ενημερωθεί. Ο ύποπτος κατηγορείται για 17 προμελετημένους φόνους. Η αστυνομία θα ανταποκριθεί με όλες τις δυνάμεις της σε κάθε απειλή ή σε πιθανούς αντιγραφείς, με βάση όλα τα όπλα που της παρέχει ο νόμος. Σήμερα είναι μία ημέρα πένθους», τόνισε αρχικά ο Σερίφης Σκοτ Ίσραελ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της αστυνομικής επιχειρήσεις. Η περιγραφή από τον εντοπισμό των θυμάτων είναι πραγματικά σοκαριστική: «Τα 12 από τα 17 πτώματα εντοπίστηκαν εντός του σχολικού συγκροτήματος. Άλλα δύο πτώματα βρήκαμε έξω, στην αυλή. Ένα ακόμη πτώμα βρέθηκε σε στενό, δίπλα στο σχολείο. Δύο ακόμη παιδιά κατέληξαν στα τραύματά τους, στο νοσοκομείο».
Όπως ενημέρωσε ο Σκοτ Ίσραελ, άλλα 15 παιδιά νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο. Τόνισε επίσης ότι στο κάμπους του σχολείου υπήρχε ένας ένοπλος αστυνομικός τη στιγμή της επίθεσης του μακελάρη, ο οποίος ωστόσο δεν αντιμετώπισε το δράστη.
Το δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκισή του 19χρονου, ενώ δεν όρισε ποσό εγγύησης, καθώς θεωρήθηκε επικίνδυνος σε κάθε περίπτωση για την κοινωνία.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις