Πέμπτη
07 Δεκεμβρίου 2023

Μακρόν: Προωθεί νομοσχέδιο που επιτρέπει την παρακολούθηση υπόπτων μέσω τηλεφώνων

Νομοσχέδιο επιτρέπει στη Αστυνομία της Γαλλίας να παρακολουθεί υπόπτους μέσω καμερών, μικροφώνων και GPS του τηλεφώνου τους και άλλων συσκευών, όπως υπολογιστών και οχημάτων.

Οι συσκευές θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν εξ’ αποστάσεως ώστε να καταγράψουν εικόνες και ήχους υπόπτων για σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, αναφέρουν τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ο νέος νόμος θα μπορεί να εφαρμόζεται μόνο όταν ένα άτομο είναι ύποπτο για έγκλημα που επισύρει ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών και για χρονικό διάστημα που δε θα υπερβαίνει τους 6 μήνες.

Προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο, θα απαιτείται δικαστικό ένταλμα, ενώ ο νόμος αποκλείει συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες από την παρακολούθηση, όπως γιατρούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους, δικαστές και Γάλλους νομοθέτες.

Μετά από μία σειρά συντονισμένων θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015, η χώρα έχει θεσπίσει αυστηρότερους νόμους παρακολούθησης, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως υποστηρίζουν οργανώσεις που μάχονται υπέρ των βασικών κοινωνικών ελευθεριών.

Παρά τις διαμαρτυρίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ερίκ Ντιπόν-Μορετί υποστηρίζει ότι οι νέες ρυθμίσεις θα επηρεάσουν μόνο κάποιες δεκάδες περιπτώσεων το χρόνο. «Είμαστε μακριά ακόμη από τον απολυταρχισμό του 1984», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «με το νέο νόμο θα σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Μαθήτρια πυροβόλησε και σκότωσε δύο ανθρώπους σε σχολείο και στη συνέχεια αυτοκτόνησε

Μια 14χρονη μαθήτρια σκότωσε δύο ανθρώπους πυροβολώντας τους στο σχολείο όπου φοιτούσε στην πόλη Μπριάνσκ της Ρωσίας και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τοπι...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προσβλέπουμε σε γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να μεταφέρει τα ενταξιακά πρωτόκολλα της Σουηδίας στο Κοινοβούλιο για επικύρωση», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ε...

Φόρτωση άρθρων...