Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Μαριούπολη: Φόβοι για περισσότερους από 20.000 νεκρούς - «Υπάρχουν αναφορές για φρικαλεότητες»

Πλανήτης

Η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη»,  σύμφωνα το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Ωστόσο, αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η πολιορκημένη πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.

Μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτούζιανικ είπε ότι οι βομβαρδισμοί από ρωσικά αεροσκάφη έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ώρες περισσότερο από 50% - και ότι στοχεύονται περισσότερο οι ουκρανικές υποδομές.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο μίλησε νωρίτερα στο BBC και ρωτήθηκε για τις αναφορές για φρικαλεότητες που λαμβάνουν χώρα στην μαρτυρική πόλη.

Ο Μποϊτσένκο είπε: «Υπάρχουν ήδη δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων από πολίτες της Μαριούπολης για τις φρικαλεότητες που είδαν και εξακολουθούν να βλέπουν, δυστυχώς».

Είπε μάλιστα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη είναι τρομακτικός και πως περίπου 20.000 άνθωποι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί στην πόλη.

Υπολογίζεται ότι το 90% της αστικής υποδομής στη Μαριούπολη έχει καταστραφεί.

Καταγγελίες για θηριωδίες στην Μαριούπολη από την Ε.Ε.-Εκκλήσεις για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η ΕΕ υποστηρίζει την έκκληση της Ουκρανίας προς το Κρεμλίνο να επιτρέψει την ασφαλή εκκένωση των αμάχων της Μαριούπολης, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις κατάπαυσης του πυρός, από το Αζοφστάλ και άλλες περιοχές της πόλης σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής πρόσβαση για όσους παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Εδώ και εβδομάδες, ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας μιας σκληρής παράνομης επίθεσης στη Μαριούπολη από τη Ρωσία που οδήγησε σε ευρεία καταστροφή της πόλης, συμπεριλαμβανομένων θηριωδιών εναντίον αμάχων, υπό το στρεβλό πρόσχημα της «απελευθέρωσης» της πόλης. Χιλιάδες από τους κατοίκους του έχουν απελαθεί στη Ρωσία ή εκτοπίστηκαν βίαια στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Ουκρανίας» αναφέρει. Επιπροσθέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «παρά το μακελειό που προκάλεσε η Ρωσία, περισσότεροι από 100.000 πολίτες παραμένουν στη Μαριούπολη».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε τεντωμένο σκοινί: Ο Πούτιν επιστρατεύει τα «όπλα της αποκάλυψης» για τον πυρηνικό εκφοβισμό της Δύσης

Ο Πούτιν αναπτύσσει το μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στον κόσμο, το λεγόμενο «όπλο της αποκάλυψης», ένα από τα συστήματα στα οποία βασίζεται το Κρεμλίνο για να διαφημίσει τη στ...