Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Μαρόκο: Στους 820 οι νεκροί από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ (Videos)

Πλανήτης

Tον θάνατο τουλάχιστον 820 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 329 έχει προκαλέσει o ισχυρός σεισμός των 7 Ρίχτερ που έπληξε το Μαρόκο τη νύχτα της Παρασκευή προς Σάββατο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Μεταξύ των τραυματιών 51 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, επεσήμανε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι από τον σεισμό κατέρρευσαν πολλά κτίρια, κυρίως στις επαρχίες και τους δήμους Χαούζ, Μαρακές, Ουαρζαζάτ, Αζιλάλ, Σισαούα και Ταρούντάντ.

Τοπικός αξιωματούχος είχε επισημάνει νωρίτερα ότι οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί σε ορεινές, δυσπρόσιτες περιοχές.

Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Το κέντρο γεωφυσικής του Μαρόκου επεσήμανε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή Ιγκίλ της επαρχίας αλ Χαούζ και ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών. Από την πλευρά του το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού στους 6,8 βαθμούς, ενώ πρόσθεσε ότι το εστιακό του βάθος ήταν 18,5 χιλιόμετρα.

Κάτοικοι του Μαρακές, της πλησιέστερης μεγάλης πόλης στο επίκεντρο, δήλωσαν ότι κτίρια είχαν καταρρεύσει στην παλιά πόλη, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, και η τοπική τηλεόραση έδειξε εικόνες ενός πεσμένου μιναρέ τζαμιού με συντρίμμια που βρίσκονταν πάνω σε διαλυμένα αυτοκίνητα.

Το υπουργείο Εσωτερικών, στην τηλεοπτική ανακοίνωσή του για τον αριθμό των νεκρών, κάλεσε σε ηρεμία και δήλωσε ότι ο σεισμός έπληξε τις επαρχίες Αλ Χαούζ, Ουαρζαζάτ, Μαρακές, Αζιλάλ, Τσιτσάουα και Ταρουντάντ.

Ο Μοντασίρ Ίτρι, κάτοικος του ορεινού χωριού Asni κοντά στο επίκεντρο, δήλωσε στο Reuters ότι τα περισσότερα σπίτια εκεί έχουν υποστεί ζημιές. «Οι γείτονές μας βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια και οι άνθρωποι εργάζονται σκληρά για τη διάσωσή τους χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα μέσα στο χωριό», είπε.

Δυτικότερα, κοντά στο Ταρουντάντ, ο δάσκαλος Χαμίντ Άφκαρ δήλωσε ότι είχε εγκαταλείψει το σπίτι του και ότι υπήρξαν μετασεισμοί μετά τον αρχικό σεισμό.

«Η γη κουνήθηκε για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Οι πόρτες άνοιγαν και έκλειναν μόνες τους καθώς κατέβαινα βιαστικά από τον δεύτερο όροφο», είπε ο Αφκάρ.

Σε βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφονται καταρρεύσεις κτιρίων τη στιγμή του σεισμού.

Άλλοι ανέφεραν ότι αρκετές στέγες σπιτιών είχαν καταρρεύσει καθώς οι άνθρωποι πλημμύρισαν στους δρόμους για τυχόν μετασεισμούς. Ένα ανεπιβεβαίωτο βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει μια κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου καθώς σημειώθηκε ο σεισμός.

Καταρρεύσεις κτιρίων στην παλιά πόλη του Μαρακές

Στο Μαρακές, ορισμένα σπίτια στην πυκνοκατοικημένη παλιά πόλη είχαν καταρρεύσει και οι άνθρωποι εργάζονταν σκληρά με τα χέρια για να απομακρύνουν τα συντρίμμια, ενώ περίμεναν βαρύ εξοπλισμό, δήλωσε ο κάτοικος Ιντ Ουαζίζ Χαντάντ.

Πλάνα από το μεσαιωνικό τείχος της πόλης έδειχναν μεγάλες ρωγμές σε ένα τμήμα και τμήματα που είχαν πέσει, με μπάζα να βρίσκονται στο δρόμο.

Ένας άλλος κάτοικος του Μαρακές, ο Μπραχίμ Χίμι, δήλωσε ότι είδε ασθενοφόρα να βγαίνουν από την παλιά πόλη και πολλές προσόψεις κτιρίων να έχουν υποστεί ζημιές. Είπε ότι οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι και έμεναν έξω σε περίπτωση νέου σεισμού.

«Ο πολυέλαιος έπεσε από το ταβάνι και έτρεξα έξω. Είμαι ακόμα στο δρόμο με τα παιδιά μου και είμαστε φοβισμένοι», δήλωσε η Χουντά Χάφσι, 43 ετών, στο Μαρακές.

Μια άλλη γυναίκα εκεί, η Νταλιλά Φαχέμ, είπε ότι υπήρχαν ρωγμές στο σπίτι της και ζημιές στα έπιπλά της. «Ευτυχώς δεν είχα πάει ακόμα για ύπνο», είπε.

Οι άνθρωποι στο Ραμπάτ, περίπου 350 χιλιόμετρα βόρεια του Ιγκίλ, και στην παραλιακή πόλη Ιμσουάν, περίπου 180 χιλιόμετρα δυτικά της, εγκατέλειψαν επίσης τα σπίτια τους, φοβούμενοι ισχυρότερο σεισμό, σύμφωνα με μάρτυρες του Reuters.

Βίντεο που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέσως μετά το σεισμό, τα οποία το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα, έδειχναν ανθρώπους να τρέχουν έντρομοι έξω από ένα εμπορικό κέντρο, εστιατόρια και πολυκατοικίες και να συγκεντρώνονται έξω.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Καζακστάν: Πρώην υπουργός σκότωσε στο ξύλο τη γυναίκα του μέσα σε εστιατόριο (βίντεο)

Φρίκη προκαλεί βίντεο που καταγράφει τη φριχτή δολοφονία της συζύγου πρώην υπουργού στο Καζακστάν από τα ίδια του τα χέρια. Η δολοφονία καταγράφεται καρέ καρέ σε ένα σοκαριστικό...

Ντόναλντ Τραμπ: Παρενέβη «στον αέρα» του FOX και εκθείασε την αστυνομία για την εκκένωση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) εκθείασε ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, για την απομάκρυνση φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών από κτίριο του Πανεπιστημ...

Φόρτωση άρθρων...