Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης αναμένει τα αντίποινα του Ισραήλ

Πλανήτης

Την απόφαση να προχωρήσει σε αντεπίθεση στο Ιράν αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο έλαβε έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επίθεση.

Πλέον όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις ενώ τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως το Ισραήλ προετοιμάζει τα πολεμικά του αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν το χτύπημα, το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει και σήμερα.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα προχωρήσει σε ενημέρωση των μελών της Αντιπολίτευσης.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες από το Channel 12 του Ισραήλ η αεροπορία της χώρας – η οποία περιλαμβάνει αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-15 και F-35 – προετοιμάζεται ήδη για να πραγματοποιήσει αντίποινα εναντίον του Ιράν, αν και δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ τα τρία σενάρια που εξετάζονται:

-Πλήγμα που μπορεί να γίνει σε ιρανικές υποδομές, σε εργοστάσια πχ. παραγωγής οπλισμού ή πυραύλων χωρίς ωστόσο όπως αναφέρουν οι πηγές να υπάρχουν θύματα από αυτές τις επιθέσεις
-Εξετάζεται ακόμα το σενάριο να χτυπηθούν οργανώσεις που υποστηρίζει το Ιράν όπως στο Λίβανο τη Χεζμπολάχ, Φρουρούς της Επανάστασης, στη Συρία, στο Ιράκ ακόμα και στην Υεμένη, τους Χούθι, να δοθεί δηλαδή ένα μήνυμα μέσω των αντιπροσώπων οι οποίες βρίσκονται σε σύγκρουση έτσι κι αλλιώς με το Ισραήλ
-Ένα ακόμη πιο ακραίο σενάριο που θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή αφορά χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, το οποίο προς το παρόν σύμφωνα με πληροφορίες δεν προκρίνεται.

Κάλεσμα Νετανιάχου στη διεθνή κοινότητα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «παραμείνει ενωμένη» απέναντι στην επιθετικότητα του Ιράν «που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη», στον απόηχο του μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον της χώρας του.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει ενωμένη για να αντισταθεί σε αυτήν την ιρανική επιθετικότητα, που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη», έγραψε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Κατηγόρησε ευθέως το Ιράν ότι, τόσο ευθέως όσο και διά εντολοδόχων, διεξάγει μια ευρείας κλίμακας εκστρατεία που «απειλεί όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχαρίστησε επίσης για την υποστήριξή τους «τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες» που συνέβαλαν στην αναχαίτιση πυραύλων και drones από το Ιράν.

«Η ανταπόδοση της επίθεσης πρέπει να είναι έξυπνη»

Παράλληλα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε υπουργούς του κόμματός του, του Λικούντ (Δεξιά), ότι η ανταπόδοση της επίθεσης που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον της χώρας του πρέπει να είναι έξυπνη, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan.

Κατά τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου, που επικαλέστηκε πηγή του στην κυβέρνηση Νετανιάχου, δόθηκε στις ΗΠΑ η υπόσχεση πως θα υπάρξει προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον για την ανταπόδοση, ώστε να έχουν χρόνο οι αμερικανικές και άλλες συμμαχικές δυνάμεις να προετοιμαστούν για ενδεχόμενα ιρανικά αντίποινα.

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα

Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε drones και πυραύλους προς το Ισραήλ αργά το Σάββατο σε αντίποινα για μια επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, τροφοδοτώντας φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε να ξεσπάσει στον απόηχο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ φοβάται ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ετοιμάζεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους τη...

Φόρτωση άρθρων...