Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Μέγα-τσουνάμι ύψους 250 μέτρων προκάλεσε αστεροειδής στον Άρη πριν από 3,4 δισ. χρόνια (εικόνες)

Πλανήτης

Αστεροειδής που έπεσε στον Άρη πριν από 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια προκάλεσε μέγα τσουνάμι στον πλανήτη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες.

Το μεγα-τσουνάμι στον «Κόκκινο Πλανήτη» πιθανώς προκλήθηκε όταν έπεσε ένας μεγάλος αστεροειδής παρόμοιος με τον Τσιξουλούμπ, η πρόσκρουση του οποίου στη Γη πριν 65 εκατομμύρια χρόνια οδήγησε στην εξαφάνιση όλων των μη ιπταμένων δεινοσαύρων.

Ένας μεγάλος αστεροειδής ή κομήτης εκτιμάται ότι έπεσε σε ρηχό ωκεανό του βορείου ημισφαιρίου του Άρη πριν περίπου 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια. Η πρόσκρουση πιστεύεται ότι δημιούργησε τον ορατό σήμερα μεγάλο κρατήρα Πολ (Pohl) διαμέτρου 110 χιλιομέτρων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αλέξις Ροντρίγκεζ του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης στην Αριζόνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν προσεκτικά τους χάρτες της επιφάνειας του Άρη που έχουν δημιουργηθεί από δορυφορικές εικόνες. Παράλληλα έκαναν σε υπολογιστή προσομοιώσεις των πιθανών προσκρούσεων για να εκτιμήσουν τι είδους πρόσκρουση μπορεί να δημιούργησε τον κρατήρα Πολ και κατά πόσο θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τεράστιο τσουνάμι.

Οδηγήθηκαν έτσι στην εκτίμηση ότι επρόκειτο πιθανώς για αστεροειδή διαμέτρου τριών έως εννέα χιλιομέτρων, που η πτώση του απελευθέρωσε ενέργεια έως 13 εκατομμυρίων μεγατόνων ΤΝΤ. Η ενέργεια που είχε απελευθερωθεί από την ισχυρότερη έκρηξη πυρηνικής βόμβας στη Γη (του λεγόμενου «Τσάρου») ήταν μόνο 57 μεγατόνοι ΤΝΤ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια τέτοια πρόσκρουση στον Άρη θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει μεγα-τσουνάμι που θα έφθασε μέχρι 1.500 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της πτώσης, προκαλώντας κύματα ύψους έως 250 μέτρων φθάνοντας στην ξηρά. 

Η πτώση του Τσιξουλούμπ στο σημερινό Μεξικό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μπορεί να δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου 100 χιλιομέτρων και να προκάλεσε τσουνάμι ύψους έως 200 μέτρων στην ξηρά.

Μέγα-τσουνάμι ύψους 250 μέτρων προκάλεσε αστεροειδής στον Άρη πριν από 3,4 δισ. χρόνια
Μέγα-τσουνάμι ύψους 250 μέτρων προκάλεσε αστεροειδής στον Άρη πριν από 3,4 δισ. χρόνια

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ - Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

Η Ρωσία δεν έχει σχέδια για καμία χώρα του ΝΑΤΟ και δεν θα επιτεθεί στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής ή στην Τσεχία, αλλά εάν η Δύση προμηθεύσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, τό...

Φόρτωση άρθρων...