Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Μετάλλαξη Όμικρον: Αλυσίδα υποχρεωτικών εμβολιασμών και περιοριστικών μέτρων από τις ευρωπαϊκές χώρες

Πλανήτης

Ο κορωνοϊός επιμένει να «πολιορκεί» την Ευρώπη, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση, ενώ η παραλλαγή Όμικρον έχει προσθέσει έναν ακόμα «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες.

Η παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στις 24 Νοεμβρίου στη Νότια Αφρική συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους επιστήμονες που χρειάζονται χρόνο για να την «αποκωδικοποιήσουν» και να εκτιμήσουν πόσο μεγάλη απειλή είναι.

Μπροστά στην νέα, δυσοίωνη κατάσταση για την ευρωπαϊκή επικράτεια, γενικό συναγερμό έχουν σημάνει τα περισσότερα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου, προχωρώντας σε άμεσα περιοριστικά μέτρα και υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού τους ως αντίβαρο στην ορμή της πανδημίας. Την «πολεμική» ετοιμότητα απέναντι στην πανδημία υπαγορεύει και η εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σύμφωνα με την οποία παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη «τους προσεχείς μήνες», προκαλώντας επί ευρωπαϊκού εδάφους περισσότερο από το ήμισυ των κρουσμάτων της Covid-19.

Αναγκαίος ο εμβολιασμός

Δίνοντας μια ευρωπαϊκή μάχη με το χρόνο, «χρειάζεται μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την καθυστέρηση της περεταίρω εξάπλωσης της Όμικρον στην ΕΕ/ΕΟΧ. Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όσων είτε δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, καθώς και η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα άνω των 40 ετών», τόνισε η διευθύντρια του ECDC, κινητοποιώντας τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σύμφωνα με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν καταρτιστεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προβλέπεται:

Γαλλία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 65 ετών από τις 15 Δεκεμβρίου.

Αυστρία: Καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός από την 1η Φεβρουαρίου και εφαρμογή lockdown. Από τον εμβολιασμό εξαιρούνται έγκυες, βαριά ασθενείς και παιδιά κάτω των 12 ετών, ενώ επιβάλλεται πρόστιμο 3.600 ευρώ ή 4 εβδομάδες φυλάκισης, σε όσους δεν προσέλθουν μετά από δύο κλήσεις για εμβολιασμό.

Βρετανία: Υποχρεωτική τρίτη δόση για όλους τους ενήλικες Βρετανούς πολίτες, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες ηλικίες, μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Γερμανία: Γενικό lockdown για τους ανεμβολίαστους σε όλη τη χώρα αποφάσισαν χθες ομοσπονδία και κρατίδια, ενώ υποχρεωτικό εμβολιασμό εισηγήθηκε η απερχόμενη Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ από τον Φεβρουάριο.

Όπως αποφασίστηκε χθες, στη Γερμανία η πρόσβαση σε καταστήματα λιανικού εμπορίου, εστίασης και ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα κλπ), θα επιτρέπεται στο εξής μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από τη νόσο. Τα νυχτερινά κλαμπ και οι ντισκοτέκ θα παραμένουν κλειστά, όταν ο δείκτης νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών υπερβεί το 350, ενώ σε αυτή την περίπτωση θα επιβάλλονται περιορισμοί ακόμη και στην συγκέντρωση εμβολιασμένων και ιαθέντων: έως 50 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και έως 200 σε εξωτερικούς.

Ο νέος Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς από την πλευρά του επανέλαβε την έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό, υπενθυμίζοντας τον στόχο των 30 εκατομμυρίων εμβολίων έως τα Χριστούγεννα. «Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο και μια μεγάλη πρόκληση σε τεχνικό επίπεδο και μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν συνεισφέρουν όλοι», ανέφερε, για να προσθέσει: «Αν είχαμε υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, δεν θα συζητούσαμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Ελλάδα: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για πολίτες άνω των 60 ετών από 16 Ιανουαρίου 2022.

Ιταλία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός από τις 15 Δεκεμβρίου του εκπαιδευτικού προσωπικού και των διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονται στα σχολεία, των μελών των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων και του διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων, ενώ υποχρεωτικά είναι ήδη τα εμβόλια για όλο το υγειονομικό προσωπικό.

Έναρξη του εμβολιασμού για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών από τις 16 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, από τις 6 Δεκεμβρίου, σε όποιον θα μπαίνει σε μέσα αστικής μεταφοράς χωρίς αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή πράσινο πάσο, θα του επιβάλλεται πρόστιμο από 600 μέχρι 1.000 ευρώ.

Νέοι περιορισμοί

Παράλληλα, νέα περιοριστικά μέτρα ανακοινώνει και η Πορτογαλία στη σκιά της παραλλαγής Omicron, ενώ αυστηροποίηση του πλαισίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες και στις Δανία και Σουηδία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Πάνω από 890.000 σπίτια και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ρεύμα μετά τις καταιγίδες (Video&Photos)

Πάνω από 890.000 σπίτια και επιχειρήσεις στο Τέξας, τη Λουιζιάνα και άλλες πολιτείες του Κόλπου παρέμειναν χωρίς ρεύμα την Παρασκευή μετά τις δολοφονικές καταιγίδες που έπληξαν την...

Φόρτωση άρθρων...