Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Μεταναστευτικό: Tι περιλαμβάνει η ιστορική συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε μία ιστορική συμφωνία κατέληξαν το πρωί οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την διαχείριση του μεταναστευτικού και τους τρόπους αντίδρασης των κρατών μελών σε περίπτωσης ραγδαίας αύξησης των ροών.

Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στα κράτη πρώτης γραμμής να διεκπεραιώνουν ταχέως τις αιτήσεις ασύλου και να μετακινούν τους μετανάστες γρήγορα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αποφεύγοντας την επανάληψη του 2015, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Συρία και όχι μόνο, και ορισμένες χώρες δέχθηκαν πολύ περισσότερους από άλλες, όπως η Ελλάδα από την οποία πέρασαν πάνω από 800.000 μετανάστες.

Όπως αναφέρει ο «Guardian», ο κύριος στόχος της συμφωνίας είναι, να μοιραστεί το βάρος της μετανάστευσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα κράτη της πρώτης γραμμής «να μπορούν να ζητούν μέτρα αλληλεγγύης και στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα Γκόμεζ.

Επίσης, θα υπάρξει μια επιταχυνόμενη διαδικασία καταγραφής για τους αιτούντες άσυλο σε κατάσταση κρίσης, δίνοντας στα κράτη μέλη μόλις τέσσερις εβδομάδες για να κάνουν την αρχική γραφειοκρατία πριν ζητήσουν από άλλες χώρες να φιλοξενήσουν ανθρώπους.
Στη συνέχεια, το κράτος μέλος που θα υποστηρίζει θα αναλαμβάνει την ευθύνη να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου, κάτι που συχνά μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johannson, αποκάλυψε ότι 250.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος μέσω παράτυπης μετανάστευσης, αλλά αυτό επισκιάζεται από την καθυστέρηση 600.000 ανθρώπων που περιμένουν να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους.

Το σύμφωνο σφραγίστηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, τερματίζοντας τρία χρόνια διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών, την παραμονή της συνάντησης των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ισπανική πόλη Γρανάδα την Παρασκευή. Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία ασκεί πλέον την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., είχε προβλέψει ότι είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας για τη συμφωνία σε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη.

Όμως, την τελευταία στιγμή, η Ιταλία δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία, αφού συντάχθηκαν δύο ρήτρες για να ικανοποιηθούν οι γερμανικές ανησυχίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώ πιστεύεται ότι η ΕΕ είχε τους αριθμούς για να προωθήσει τη συμφωνία με πλειοψηφία, οι υπουργοί αποφάσισαν ότι δεν θα είχε ισχύ εκτός εάν η Τζόρτζια Μελόνι, η δεξιά Πρωθυπουργός της Ιταλίας, ήταν σύμφωνη.

Η Ιταλία έχει υποδεχθεί περίπου τους μισούς από τους 250.000 ανθρώπους που έχουν φθάσει στην ΕΕ φέτος. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδού Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχαν εργαστεί για να διασφαλίσουν ότι το υπόλοιπο μπλοκ δείχνει αλληλεγγύη.

«Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και ανωτέρας βίας στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου», ανακοίνωσε η ισπανική προεδρία στο Twitter.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μέση Ανατολή: Η Χαμάς ετοιμάζεται να πει «ναι» στην πρόταση για εκεχειρία και ομήρους, λένε στη Σαουδική Αραβία

Η Χαμάς θα ανακοινώσει τις επόμενες ώρες ότι αποδέχεται την αιγυπτιακή πρόταση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το A...

Ανατριχιαστική καταγγελία από γυναίκα υπουργό της Αυστραλίας: Μου έδωσαν ναρκωτικά και με βίασαν

Μια ανατριχιαστική καταγγελία ερευνά η αστυνομία στην Αυστραλία σύμφωνα με την οποία η βουλευτής του Κουίνσλαντ, Μπρίτανι Λάουγκα και αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, δέχθηκε σεξουαλι...

Φόρτωση άρθρων...