Η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Νατάλια Γκαβριλίτσα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της παραιτείται επικαλούμενη την έλλειψη στήριξης καθώς επιχειρούσε να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Η Μολδαβία αναμένεται με ανοικτές αγκάλες από την ΕΕ. Η Μολδαβία έχει φίλους. Αν η κυβέρνηση είχε την ίδια στήριξη στην πατρίδα, θα είχαμε προοδεύσει περισσότερο και πιο γρήγορα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ήρθε η ώρα να ανακοινώσω την παραίτησή μου», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι κανείς δεν περίμενε ότι η κυβέρνησή της, που εξελέγη το καλοκαίρι του 2021, «θα έπρεπε να διαχειριστεί τόσες πολλές κρίσεις που προκλήθηκαν από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία».

Η πρωθυπουργία της Γκαβριλίτσα σημαδεύτηκε από μια μακρά σειρά προβλημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται μια οξεία ενεργειακή κρίση, ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός και αρκετά«ατυχήματα», όπως το γεγονός ότι πύραυλοι από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία διέσχισαν τον ουρανό της.

Η νέα κυβέρνηση θα διοριστεί από την πρόεδρο Μάια Σαντού και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Μολδαβίας, το οποίο έχει 101 έδρες.