Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Μπάιντεν: «Απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ η Ρωσία και η Κίνα»

Πλανήτης

Τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ παρουσίασε την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται η Ρωσία και η Κίνα.

Το σχέδιο στρατηγικής επιδιώκει να συγκρατήσει την άνοδο της Κίνας, υπογραμμίζοντας εκ νέου τη σημασία της συνεργασίας με τους συμμάχους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα δημοκρατικά έθνη.

Το έγγραφο 48 σελίδων, το οποίο καθυστέρησε λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, δεν περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης και δεν εισάγει σημαντικά νέα δόγματα για την εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν. 

Αντίθετα, το έγγραφο υπογραμμίζει την άποψη του Λευκού Οίκου ότι η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το κλειδί για την υπέρβαση παγκόσμιων απειλών όπως η κλιματική αλλαγή και η άνοδος αυταρχικών καθεστώτων.

Επίσης, και μετά τη ρωσική εισβολή, η Κίνα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη συνεπακόλουθη πρόκληση για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι ΗΠΑ πρέπει να κερδίσουν τον οικονομικό αγώνα του εξοπλισμού με την αντίπλαη υπερδύναμη, εάν θέλουν να διατηρήσουν την επιρροή τους σε όλο τον κόσμο, αναφέρεται ακόμη.

«Η Κίνα θέλει (και μπορεί) να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη προς όφελός της»

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας τρέφει την πρόθεση και, ολοένα και περισσότερο, την ικανότητα να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη, δημιουργώντας μία άλλη που κλίνει το παγκόσμιο πεδίο ανταγωνισμού προς όφελός της, ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών με υπευθυνότητα», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, σε μια προεπισκόπηση της στρατηγικής την Τετάρτη.

Ο Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διαχειριστούν τη σχέση με την Κίνα ενώ αντιμετωπίζουν μια σειρά από διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όπως η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ανασφάλεια, οι μεταδοτικές ασθένειες, η τρομοκρατία, η ενεργειακή μετάβαση και ο πληθωρισμός.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ε.Ε: «Πράσινο» για κυρώσεις εναντίον του Ιράν

Σε πολιτική συμφωνία για επέκταση του καθεστώτος των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον του Ιράν, κατέληξαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών, που συνεδρίασαν τη Δευτέρα στο Λουξεμβού...

Το Ισραήλ ετοιμάζει την επίθεση στη Ράφα

Το Ισραήλ προχωράει με την επίθεση κατά της Χαμάς στη Ράφα. Η Ράφα είναι η μοναδική πόλη της Λωρίδας της Γάζας στην οποία δεν έχει γίνει ακόμη χερσαία επίθεση στον πόλεμο που μαίνε...

Ρωσία: Τιμωρία για τον ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι – Τον υποβίβασαν σε ψάλτη

Τιμωρία για τον ιερέα που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι, από την Επισκοπή Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η θρησκευτική αρχή της Μό...

Φόρτωση άρθρων...