Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Μπάιντεν: Όλοι πρέπει να ανησυχούν για την ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι κάτι για το οποίο «θα πρέπει να ανησυχούν όλοι», και οι ΗΠΑ εξετάζουν τι είδους θεραπείες και εμβόλια είναι διαθέσιμα, υπογράμμισε την Κυριακή ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με το Sky News.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε αεροπορική βάση στη Νότια Κορέα, πριν αναχωρήσει με το Air Force One για την Ιαπωνία, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του τομέα υγείας των ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές θεραπείες και εμβόλια. «Είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να ανησυχούν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να καταλάβουμε τι να κάνουμε, και ποιο εμβόλιο, αν υπάρχει, μπορεί να είναι διαθέσιμο γι' αυτή» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μέχρι χθες, Σάββατο, αναφέρθηκαν 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη μέλη όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός.

Η ευλογιά των πιθήκων, μολυσματική ασθένεια που συνήθως έχει ήπια συμπτώματα, είναι ενδημική σε τμήματα της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής. Εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα, με απομόνωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων εντοπίστηκε και στη χώρα μας και εξετάζεται όπως ενημέρωσε χθες ο ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωτική, μεταφέρθηκαν από την Κεφαλονιά στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.

Ιατρός είπε στο Sky News ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, με 20 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...