Να επιτρέψει η Μόσχα τις εξαγωγές δημητριακών από την Ουκρανία απαίτησε ο υπουργός Εξωτερικών των Άντονι Μπλίνκεν, απευθυνόμενος στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια των συνομιλιών της G20 στο Μπαλί.

«Προς τους Ρώσους συναδέλφους μας: η Ουκρανία δεν είναι η χώρα σας. Τα δημητριακά της δεν είναι δικά σας δημητριακά. Γιατί αποκλείετε τα λιμάνια; Θα έπρεπε να αφήσετε τα σιτηρά να βγουν», ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν στον Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να συναντήσει χωριστά τον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με ένα δυτικό αξιωματούχο που ήταν παρών.

Παράλληλα, ο Άντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε ενώπιον της ρωσικής αντιπροσωπείας στην αμερικανική οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες ελλείψεις στα τρόφιμα που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια χώρα που είναι ένας από τους μεγάλους εξαγωγούς δημητριακών σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η Ρωσία είναι η πηγή του προβλήματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται στις λύσεις», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με το δυτικό αξιωματούχο.