Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Μπλόκο του YouTube στα fake news για οποιοδήποτε εγκεκριμένο εμβόλιο

Ως τμήμα των νέων πολιτικών που σκοπεύουν στον περιορισμό του αντιεμβολιαστικού περιεχομένου, το YouTube θα απαγορεύσει κάθε βίντεο που ισχυρίζεται ότι τα ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές, είναι αναποτελεσματικά ή επικίνδυνα

Πλανήτης

To YouTube ανακοίνωσε ότι θα «κατεβάσει» από την πλατφόρμα του διάφορα κανάλια που σχετίζονται με ακτιβιστές του αντιεμβολιαστικού «κινήματος», συμπεριλαμβανομένων και μερικών ιδιαιτέρως προβεβλημένων ατόμων, όπως ο Τζόζεφ Μέρκολα και ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Jr., οι οποίοι σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τη διασπορά ειδήσεων που καλλιεργούν τον αντιεμβολιαστικό σκεπτικισμό, γεγονός που έχει συμβάλει στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Ως τμήμα των νέων πολιτικών που σκοπεύουν στον περιορισμό του αντιεμβολιαστικού περιεχομένου στην -ιδιοκτησίας Google- πλατφόρμα του, το YouTube θα απαγορεύσει κάθε βίντεο που ισχυρίζεται ότι τα ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές, είναι αναποτελεσματικά ή επικίνδυνα.

Η εταιρία είχε προηγουμένως μπλοκάρει βίντεο που περιείχαν ανάλογους ισχυρισμούς για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όχι όμως και εκείνα που αφορούσαν βίντεο για άλλα εμβόλια όπως η ιλαρά και η ανεμοβλογιά.

Ερευνητές που ασχολούνται με ζητήματα παραπληροφόρησης έχουν εδώ και πολλά χρόνια πει ότι το αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο του YouTube, συνεισέφερε στον ογκούμενο σκεπτικισμό εναντίον των σωτήριων εμβολίων στις ΗΠΑ αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Η κίνηση συνιστά μία μείζονα αλλαγή στην πολιτική της εταιρίας, η οποία στριμάρει καθημερινά περιεχόμενο  άνω του ενός δισεκατομμυρίου ωρών κάθε ημέρα.

Ακολουθώντας τις πρακτικές του Facebook και του Twitter, η εταιρία είχε επί πολύ καιρό αντισταθεί στον βαρύ έλεγχο του περιεχομένου, θεωρώντας ότι η διατήρηση μίας ανοικτής πλατφόρμας είναι κρίσιμη για την ελευθερία του λόγου.

Kαθολικό το μπλόκο

Όμως οι εταιρίες των social media υφίστανται όλο και περισσότερο την κριτική, βουλευτών των ΗΠΑ, ρυθμιστικών αρχών αλλά και χρηστών ότι υποβοηθούν, αθελήτως, κοινωνικές παθογένειες συμπεριλαμβανομένου του σκεπτικισμού για τα εμβόλια. Έτσι το YouTube αλλάζει εκ νέου την πολιτική του ύστερα από μήνες.

Το YouTube δεν είχε αναλάβει δράση νωρίτερα καθώς εστίαζε στην παραπληροφόρηση ειδικά κατά του κορωνοϊού. Όταν όμως παρατηρήθηκε ότι οι λανθασμένοι ισχυρισμοί για άλλα εμβόλια μεγάλωναν τους φόβους και για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, επεξέτεινε την απαγόρευση.

Προσωπικές εμπειρίες

H νέα πολιτική του YouTube θα επιτρέπει στους χρήστες να επιχειρηματολογούν με βάση την προσωπική τους εμπειρία.

Μία μητέρα, για παράδειγμα, που μιλά για τις παρενέργειες που είχε το παιδί της μετά από ένα εμβόλιο.

Οι επιστημονικές συζητήσεις περί τα εμβόλια και οι αναρτήσεις για ιστορικές αποτυχίες των εμβολίων επίσης θα επιτρέπονται,

«Θα αφαιρέσουμε επιχειρήματα ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα ή προκαλούν προβλήματα υγείας, αυτισμό, καρκίνο, στειρότητα ή περιέχουν μικροτσιπς», λέει ο Mατ Χάλπριν, αντιπρόεδρος της YouTube για ζητήματα ασφάλειας.

Η νέα πολιτική θα τεθεί σε ισχύ σε δεκάδες γλώσσες, στις οποίες λειτουργεί η πλατφόρμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία: Χειροπέδες σε πέντε εφήβους συνεργάτες του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ

Συνελήφθησαν πέντε έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών από την αστυνομία της Αυστραλίας μετά από μεγάλη επιχείρηση σε περιοχή του Σίδνεϊ σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία τη...

Φουρτούνα στα κανάλια της Βενετίας: Συγκρούσεις κατοίκων με την Αστυνομία για το εισιτήριο των 5 ευρώ (Videos&Photos)

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βενετία μεταξύ της Αστυνομίας και διαδηλωτών κατά του αμφιλεγόμενου μέτρου του εισιτηρίου εισόδου στην πόλη. Το εισιτήριο αφορά τους επισκέπτες που θα μείν...

Φόρτωση άρθρων...