Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Μπορέλ: Απόφαση για νέες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας πιθανόν μέχρι αύριο

Πλανήτης

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προανήγγειλε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ένας πέμπτος γύρος κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, που θα περιλαμβάνει απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα, θα μπορούσε να συμφωνηθεί από τα κράτη-μέλη την Πέμπτη ή την Παρασκευή», δήλωσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Ίσως σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters, καθώς έφτανε σε μια συνάντηση του ΝΑΤΟ.

Χθες, η έγκριση των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οδηγήθηκε σε «ναυάγιο», καθώς έπρεπε να διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα, όπως το αν η απαγόρευση του άνθρακα θα επηρεάσει τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Οι κυρώσεις πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις, αλλά το ζήτημα δημιούργησε ανησυχίες στη συνάντηση των απεσταλμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήθελε διευκρινίσεις για το αν η απαγόρευση θα επηρεάσει τις υπάρχουσες συμβάσεις ή μόνο τις μελλοντικές συμβάσεις, σύμφωνα με τις πηγές. 

Αν η απαγόρευση εφαρμοστεί μόνο στις νέες συμβάσεις, η Ρωσία θα μπορεί ακόμα να εξάγει άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Κομισιόν έχει προτείνει έναν σταδιακό περιορισμό 90 ημερών για τις υπάρχουσες συμβάσεις άνθρακα, ανέφεραν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Reuters.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σλοβακία: «Μοναχικός λύκος» ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Ρόμπερτ Φίτσο

«Μοναχικό λύκο» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας τον δράστη της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Ο Μάτους Σούτα Έστοκ ανέφερε ότι ο δ...

Φόρτωση άρθρων...