Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Μπορέλ: «Καμία συμφωνία στην Ε.Ε. για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο»

«Δεν υπάρχει επαρκής στήριξη από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή πλήρους εμπάργκο ή τιμωρητικών δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή τη στιγμή, εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουμε ενιαία θέση σε αυτό το ζήτημα», επεσήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν τη βασική πηγή ξένου συναλλάγματος για τη Μόσχα και πολλές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ζητήσει να επιβληθεί εμπάργκο καθώς θεωρούν ότι οι αγορές ρωσικού πετρελαίου ουσιαστικά χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του πετρελαίου που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 προήλθε από τη Ρωσία παρείχε, σύμφωνα με τη Eurostat, γεγονός που την καθιστά βασική χώρα από την οποία το μπλοκ εισάγει πετρέλαιο.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξήγησε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Μαΐου, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει να ληφθεί νωρίτερα κάποια απόφαση για το θέμα.

«Μια τελική πρόταση για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο και το αέριο δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι», επεσήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Welt ανέφερε εξάλλου, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανόν θα υποβάλει αυτή την εβδομάδα πρόταση για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, επεσήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι εκτιμά πως το μπλοκ θα καταφέρει κάποια στιγμή να μειώσει την εξάρτησή του από αυτή.

«Κάποια στιγμή θα συμβεί και τότε η Ρωσία θα νιώσει με επώδυνο τρόπο ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο χάνονται», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρωτοφανείς πλημμύρες στο Ντουμπάι: Έπεσε βροχή ενός έτους μέσα σε μια μέρα (βίντεο)

Η Emirates Airlines ανέστειλε σήμερα έως τα μεσάνυχτα το τσεκ-ιν των επιβατών που αναχωρούν από το Ντουμπάι αφού βροχοπτώσεις ρεκόρ προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα Ηνωμένα Αραβικά...

Σαν σήμερα - 17 Απριλίου

Γεγονότα 1080 - Πεθαίνει ο Χάραλντ Γ΄ της Δανίας και τον διαδέχεται ο Κνούτος Δ΄ της Δανίας, ο οποίος αργότερα θα γίνει ο πρώτος Δανός που αγιοποιείται. 1492 - Η Ισπανία και ...

Σαν σήμερα - 18 Απριλίου

Γεγονότα 1506: Τίθεται ο θεμέλιος λίθος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. 1521: Ο Μαρτίνος Λούθηρος, πρωτεργάτης της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης παρακούει τις εντολές τ...

Φόρτωση άρθρων...