Κυριακή
14 Αυγούστου 2022

Μπόρις Τζόνσον: Νέα δημόσια «συγγνώμη» από τον Βρετανό πρωθυπουργό για το partygate

Πλανήτης

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε «συγγνώμη» σήμερα ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου επειδή είχε παραβιάσει το 2020 τους κανόνες για τον περιορισμό την πανδημίας του κορωνοϊού όταν οργάνωσε συγκέντρωση στην πρωθυπουργική οικία της Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο με την ευκαιρία τότε των γενεθλίων του, συγκέντρωση για την οποία πια του έχει επιβληθεί και χρηματικό πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα επιβλήθηκαν πρόστιμα στον Τζόνσον και τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ενώ η Βουλή των Κοινοτήτων είχε διακόψει τις συνεδριάσεις της λόγω των εορτών του Πάσχα. Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν την Πέμπτη εάν θα πρέπει να γίνει έρευνα σε βάρος του Τζόνσον για παραπλάνηση του Κοινοβουλίου, επειδή δήλωσε επανειλημμένα ότι τηρούσε τους κανόνες για την πανδημία.

«Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής, κατά την πρώτη συνεδρίαση (της Βουλής) για να επαναλάβω την ολόψυχη συγγνώμη μου στη Βουλή (των Κοινοτήτων). Μόλις έλαβα την ειδοποίηση αντιλήφθηκα την οδύνη και τον θυμό και είπα ότι ο κόσμος έχει το δικαίωμα να περιμένει κάτι καλύτερο από τον πρωθυπουργό», είπε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, επιμένοντας ωστόσο ότι δεν παραπλάνησε σκοπίμως τους βουλευτές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν είχε αντιληφθεί αρχικά ότι η συγκέντρωση στην Ντάουνινγκ Στριτ, τον Ιούνιο του 2020, παραβίαζε τους κανόνες. «Δεν μου πέρασε από το μυαλό τότε, ούτε αργότερα, ότι μια συγκέντρωση στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, ακριβώς πριν από μια κρίσιμης σημασίας συνεδρίαση με αντικείμενο τη στρατηγική αντιμετώπισης της Covid-19, θα μπορούσε να ισοδυναμεί με παραβίαση των κανόνων. Επαναλαμβάνω ότι ήταν δικό μου λάθος και ζητώ ανεπιφύλακτα συγγνώμη», πρόσθεσε.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των κυβερνώντων Συντηρητικών πάντως, ο Μαρκ Χάρπερ, πρώην υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία, πήρε τον λόγο αμέσως μετά και κάλεσε τον Τζόνσον να παραιτηθεί λέγοντας ότι «δεν του αξίζει το σημαντικό αξίωμα που κατέχει».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για πλήγματα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τα πλήγματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ο οποίος έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα το τελευταίο διάστ...

Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη – Πύρινα μέτωπα σε Γαλλία και Πορτογαλία

Ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την Ευρώπη, ενώ ο ποταμός Οντέρ, που περνά από Πολωνία και Γερμανία, έχει μολυνθεί και χιλιάδες νεκρά ψάρια έχουν ξεβραστεί. Η κα...