Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Μπρεντ Ρένοντ: Ποιος ήταν ο 50χρονος δημοσιογράφος που σκοτώθηκε στο Ιρπίν

Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίστηκε από σφαίρες σήμερα στο Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου, στην Ουκρανία.

Εκεί οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές.

Οι δύο άνδρες επλήγησαν, ενώ κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητο μαζί με έναν Ουκρανό πολίτη, που επίσης, τραυματίστηκε, είπε στο AFP ο Ντανίλο Σαποβάλοφ, ένας γιατρός που συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις και ο οποίος ανέλαβε τη φροντίδα των θυμάτων. 

Ένας δημοσιογράφος του AFP είδε τη σορό του δημοσιογράφου που σκοτώθηκε, ο οποίος είχε μαζί του τα έγγραφα ταυτοποίησής του, μεταξύ άλλων μια διαπίστευση από τους New York Times.

Ποιος ήταν ο δημοσιογράφος που σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Πρόκειται για τον Μπρεντ Ρένοντ, ηλικίας 50 ετών, φωτορεπόρτερ και σκηνοθέτη, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση η αμερικανική εφημερίδα. Εργαζόταν για τους New York Times κατά το παρελθόν, όμως δεν εργαζόταν για αυτήν στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πρόκειται για τον πρώτο ξένο δημοσιογράφο που χάνει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. 

 Σύμφωνα με το βιογραφικό του στο IMDB, ο Μπρεντ Ρενό ήταν βραβευμένος δημοσιογράφος-κινηματογραφιστής, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια μαζί με τον αδελφό του Κρεγκ, κάλυπταν ανθρώπινες ιστορίες από εμπόλεμες ζώνες, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Γεννημένος στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας το 1970 ο Ρενό ήταν βραβευμένος εικονολήπτης, καθώς είχε διακριθεί με τα βραβεία «Peabody» και «DuPont», έχοντας ξοδέψει τις δύο προηγούμενες δεκαετίες της ζωής του μαζί με τον αδελφό του Κρέιγκ δημιουργώντας ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικά φιλμ για κορυφαίες πλατφόρμες και τηλεοπτικά δίκτυα όπως: HBO, NBC, Discovery, PBS, the NYTimes και ViceNews.

Η Τζέιν Φέργκιουσον, δημοσιογράφος του PBS Newshour που ήταν εκεί κοντά όταν σκοτώθηκε ο Ρενό, έγραψε στο Twitter: «Μόλις άφησα το σημείο στην άκρη του δρόμου κοντά στο Ιρπίν, όπου το σώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Μπρεντ Ρενό βρισκόταν κάτω από μια κουβέρτα. Οι Ουκρανοί γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να τον βοηθήσουν σε εκείνο το στάδιο. Αγανακτισμένος ουκρανός αστυνομικός: «Πες στην Αμερική, πες στον κόσμο τι έκαναν σε έναν δημοσιογράφο».

Ο Clifford Levy, αναπληρωτής διευθύνων συντάκτης των New York Times, με μια δήλωση στο Twitter διευκρινίζοντας ότι ο Ρενό δεν εργαζόταν στην εφημερίδα. «[Οι New York Times] με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκαν τον θάνατο ενός Αμερικανού δημοσιογράφου στην Ουκρανία , του Brent Renaud.

Ο Μπρεντ ήταν ταλαντούχος φωτογράφος και κινηματογραφιστής, αλλά δεν ήταν σε αποστολή για τους New York Times στην Ουκρανία. Οι πρώτες αναφορές ότι εργαζόταν για τους Times κυκλοφόρησαν επειδή φορούσε ένα σήμα Τύπου των Times που είχε εκδοθεί για μια αποστολή πριν από πολλά χρόνια.
 

Ο Λέβι πρόσθεσε: «Ο θάνατος του Μπρεντ είναι μια τρομερή απώλεια. Γενναίοι δημοσιογράφοι όπως ο Μπρεντ παίρνουν τεράστιο ρίσκο για να καταθέσουν μάρτυρες και να πουν στον κόσμο για την καταστροφή και τα δεινά που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βαρθολομαίος: Στηρίζουμε την πρωτοβουλία για ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Με αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στο Μεσανατολικό ήταν το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μετά την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο Φανάρι. «Προσευχ...

Φόρτωση άρθρων...