Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

NASA: Παρήγαγε οξυγόνο στον Άρη, αρκετό για 100 λεπτά αναπνοής

Πλανήτης

Ένα σημαντικό βήμα για την μελλοντική εποίκηση του πλανήτη Άρη είναι η παραγωγή οξυγόνου στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη
Η NASA - για ακόμη μία φορά - κατάφερε να επιτευχθεί κάτι «απίθανο», αφού κατόρθωσενα παράγει οξυγόνο στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Ένα σημαντικό βήμα για την μελλοντική εποίκηση του πλανήτη Άρη είναι η παραγωγή οξυγόνου στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Ειδικότερα, η ΝΑSΑ τα κατάφερε με μία μικρή πειραματική συσκευή που ονομάζεται Μόξι.

Η συσκευή είχε τοποθετηθεί πάνω στο ρομποτικό ρόβερ Περσιβίρανς που προσεδαφίστηκε στον μακρινό πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021.

Το Μόξι κατάφερε να παράγει οξυγόνο με ρυθμό περίπου έξι γραμμαρίων την ώρα, όσο περίπου παράγει ένα μικρό δένδρο, και μάλιστα υπό δύσκολες πλανητικές συνθήκες. Η ποσότητα των 50 γραμμαρίων οξυγόνου που παρήγαγε θα επέτρεπε σε έναν αστροναύτη να αναπνέει για 100 λεπτά.

Η συσκευή χρησιμοποιεί φίλτρα, αντλίες και συμπιεστές για να αντλήσει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα του Άρη, να το φιλτράρει, να το καθαρίσει, να το συμπιέσει και να το θερμάνει στους 800 βαθμούς Κελσίου.

Στη συνέχεια, με ηλεκτροχημικό τρόπο, το διασπάει σε άτομα οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα, ώσπου τελικά τα απομονώνει και παράγει αναπνεύσιμο αέριο μοριακό οξυγόνο.

Πλέον η ΝΑSΑ εργάζεται πάνω σε μια μεγαλύτερη εκδοχή της συσκευής, με όγκο περίπου ενός κυβικού μέτρου που είναι 100 φορές μεγαλύτερη.

Πολλές τέτοιες μονάδες θα αποτελέσουν ένα εργοστάσιο παραγωγής οξυγόνου στον Άρη, αξιοποιώντας το άφθονο διοξείδιο του άνθρακα που αποτελεί το 96% της ατμόσφαιρας του Κόκκινου Πλανήτη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Οι θεωρίες συνωμοσίας για τη «σπορά νεφών» και η απάντηση των ειδικών

Ασύλληπτες ήταν οι εικόνες από τις ισχυρότατες βροχοπτώσεις στο Ντουμπάι, σε μία από τις θερμότερες και ξηρότερες περιοχές του πλανήτη. Δρόμοι πλημμύρισαν, αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω...

Ισραήλ: Δεν προχωρά σε άμεσα αντίποινα κατά του Ιράν - Προηγήθηκε επικοινωνία με Μπάιντεν

Η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέτασε το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα στο Ιράν, σε αντίποινα για την επίθεση στην ισραηλινή επικράτεια το σαββατοκύριακο, ωστόσο τελικά δ...

Φόρτωση άρθρων...