Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

ΝΑΤΟ: Ο Μπλίνκεν πιέζει σε Τουρκία και Ουγγαρία για ένταξη της Σουηδίας

Νέο γύρο επαφών αναμένεται να έχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να προωθήσει την είσοδο της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με το State Department, ο Άντονι Μπλίνκεν θα ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία και την Ουγγαρία να δεχθούν την Σουηδία στο ΝΑΤΟ σε μία ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στην Νορβηγία την επόμενη εβδομάδα.

Στις 31 Μαΐου ο Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στο Όσλο της Νορβηγίας, την Σουηδία και την Φινλανδία. Η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να υπάρξει συμφωνία για την Σουηδία πριν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

«Είχαμε εκτενείς συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση για — συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου και των δικών μας- μία ξεκάθαρη πεποίθηση ότι η Σουηδία είναι έτοιμη για ένταξη τώρα», ανέφερε ο αναπληρωτής υφυπουργός για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Ντέρεκ Χόγκαν.

Σε συνέντευξη του στο CNN την περασμένη εβδομάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την άρνηση του για την ένταξη της Σουηδίας. «Δεν είμαστε έτοιμοι για την Σουηδία αυτή την στιγμή», είπε χαρακτηριστικά, ο Ερντογάν.

Και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν είναι αρνητικός καθώς οι σχέσεις της χώρας του με την Σουηδία δεν βρίσκονται σε καλό σημείο. «Δεν θέλουμε να εισάγουμε συγκρούσεις μέσα στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι σε τέσσερις εβδομάδες θα έχουμε και πάλι εκλογές τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου δεν μετράνε καθόλου. «Όλα ξεκινούν και πάλι από την αρχή. Οπότε να θυμάστε ότι 25 Ιουνίου δεν πάμε παραλία πάμε και πάλι να ψηφίσουμε», υπογραμμίζει συγκεκριμένα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το Aνώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν το 2020 για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων. Πρόκειται για μια εντυπωσι...

Φουρτούνα στα κανάλια της Βενετίας: Συγκρούσεις κατοίκων με την Αστυνομία για το εισιτήριο των 5 ευρώ (Videos&Photos)

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βενετία μεταξύ της Αστυνομίας και διαδηλωτών κατά του αμφιλεγόμενου μέτρου του εισιτηρίου εισόδου στην πόλη. Το εισιτήριο αφορά τους επισκέπτες που θα μείν...

Ισπανία: Ποια είναι η Μπεγκόνια Γκόμεθ που ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς και βάζει σε σκέψεις παραίτησης τον Σάντσεθ

Δικαστήριο της Μαδρίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/4) ότι άνοιξε προκαταρκτική έρευνα κατά της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ως ύποπτη για «άσκηση επιρροής και δ...

Φόρτωση άρθρων...