Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Νέα μέθοδος εντοπισμού νερού σε εξωπλανήτες

Πλανήτης

Μια νέα μέθοδο εντοπισμού νερού σε εξωπλανήτες εντόπισε διεθνής ερευνητική ομάδα. Με τη νέα μέθοδο διαπιστώνεται με πιο εύκολο τρόπο από ότι σήμερα η παρουσία νερού σε υγρή μορφή σε εξωπλανήτες, σε πλανήτες δηλαδή που βρίσκονται σε άλλα αστρικά συστήματα.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες και έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων τόσων και απομένει η επιβεβαίωση της παρουσίας τους.

Το νερό σε υγρή μορφή αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την παρουσία της ζωής τουλάχιστον έτσι όπως εμείς τη γνωρίζουμε και όπως είναι ευνόητο η ύπαρξη του σε ένα πλανήτη ή άλλο διαστημικό σώμα (δορυφόρο, αστεροειδή κλπ.) αυξάνει τις πιθανότητες παρουσίας της ζωής. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη μέτρηση της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη και τη σύγκριση αυτών των μετρήσεων με αυτές που λαμβάνονται από γειτονικούς κόσμους.

Οι ερευνητές είπαν ότι εάν ένας πλανήτης έχει μειωμένη ποσότητα CO2 στην ατμόσφαιρά του σε σύγκριση με τους γείτονές του, υποδηλώνει ότι υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνειά του. Η θεωρία είναι ότι το CO2 στην ατμόσφαιρα του πλανήτη διαλύεται σε έναν ωκεανό – ακριβώς όπως η Γη ή απορροφάται από μια βιομάζα πλανητικής κλίμακας, είπε η ομάδα. Η παρατήρηση τόσο του διοξειδίου του άνθρακα όσο και του όζοντος ταυτόχρονα μπορεί να μας πληροφορήσει για τα επίπεδα κατοικησιμότητας και την παρουσία ζωής σε αυτόν τον πλανήτη. Οι ερευνητές είπαν ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε πρακτική μέθοδος για την ανίχνευση της παρουσίας υγρού νερού.

Η καλύτερη μέθοδος που υπάρχει μέχρι σήμερα για την αναγνώριση νερού σε εξωπλανήτη είναι ο ανάλυση της  λάμψης του φωτός των άστρων όταν αυτό αντανακλάται από το νερό αλλά αυτή η αντανάκλαση μπορεί να είναι πολύ αδύναμη για να την ανιχνεύσουν ακόμη και ισχυρά διαστημικά τηλεσκόπια. Οι ερευνητές είπαν ότι έχουν επινοήσει αυτό που αποκαλούν μια νέα «υπογραφή κατοικησιμότητας» που μπορεί να καθορίσει εάν ένας πλανήτης είναι ικανός να φιλοξενεί και να διατηρεί υγρό νερό στην επιφάνειά του.

«Είναι αρκετά εύκολο να μετρηθεί η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή το CO2 είναι ένας ισχυρός απορροφητής στο υπέρυθρο, η ίδια ιδιότητα που προκαλεί την τρέχουσα αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας εδώ στη Γη. Με τη σύγκριση της ποσότητας CO2 στις ατμόσφαιρες διαφορετικών πλανητών, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νέα υπογραφή κατοικησιμότητας για να αναγνωρίσουμε αυτούς τους πλανήτες με ωκεανούς, που τους καθιστούν πιο πιθανό να μπορούν να υποστηρίξουν ζωή», ανέφερε ο  Αμαουρί Τριάντ καθηγητής εξωπλανητολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. 

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η υπογραφή της κατοικησιμότητας μπορεί επίσης να καθορίσει τους δείκτες ζωής σε κάποιο εξωπλανήτη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραμπ: «Οι Αριστεροί Παράφρονες προκαλούν χάος στα πανεπιστήμια για να αποσπάσουν την προσοχή από τα σύνορα»

Νέα ανάρτηση έκανε στα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της χώρας υποστηρίζει ότι οι διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνη...

Guardian: Τι σημαίνουν για το μέλλον της κυβέρνησης Μπάιντεν οι διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια - Επέμβαση της αστυνομίας στο UCLA

Ακόμα και σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων μπορεί να αναδειχθούν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με τον βρετανικό Guardian να σημειώνει ότι «οι πολιτικές...

Φόρτωση άρθρων...