Σφίγγει ο κλοιός για τους Ρώσους ολιγάρχες καθώς το επιτελείο Μπάιντεν αυξάνει τις πιέσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ομάδα γερουσιαστών εισήγαγε νόμο περί κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, ο οποίος θα επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να δεσμεύει τις περιουσίες Ρώσων ολιγαρχών.

Το νομοσχέδιο, που προωθείται από τον Γερουσιαστή Σέλντον Γουάιτχαουζ κι από τους Ρεπουμπλικανούς, έχει υποστήριξη των Λίντσεϊ Γκράχαμ και Ρότζερ Γουίκερ.

Εάν εγκριθεί, θα δώσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ εξουσίες ώστε να επιβάλει με πιο συνοπτικές διαδικασίες μέτρα σε βάρος Ρώσων επιχειρηματιών και να εκποιεί τα περιουσιακά στοιχεία τους που έχουν δεσμευτεί.

Παρά την παγκόσμια κατακραυγή και τις χωρίς προηγούμενο κυρώσεις κατά της χώρας του, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να υπολογίζει, προσώρας, στην υποστήριξη της ρωσικής πολιτικής ελίτ, η οποία αγωνιά για «την επιβίωσή της».

Ρώσοι καλλιτέχνες και φυσιογνωμίες των ΜΜΕ κατήγγειλαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -ακόμη και ορισμένοι ολιγάρχες ακούστηκαν να ασκούν κεκαλυμμένη κριτική. Όμως έπειτα από σχεδόν ένα μήνα πολέμου, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αμφισβήτηση στον στενό κύκλο του Βλαντίμιρ Πούτιν ή μεταξύ των πολιτικών με βαρύνουσα γνώμη στη χώρα.

«Δεν υπήρξε κάποια ένδειξη για διάσπαση» στο εσωτερικό της ρωσικής πολιτικής ελίτ, δηλώνει η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια του R. Politik, ενός δεκαπενθήμερου δελτίου ανάλυσης της ρωσικής πολιτικής. «Υπάρχει πραγματική συναίνεση, εντούτοις ενδεχομένως με διαφορές στρατηγικής», υπογραμμίζει.

Αναφέρεται στη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο να έχει κάποιος επιφυλάξεις για την εισβολή και στο να είναι έτοιμος να δράσει.

«Οι άνθρωποι είναι υπό το κράτος του σοκ και πολλοί πιστεύουν πως είναι λάθος. Όμως κανείς δεν είναι ικανός να δράσει. Ο καθένας εστιάζει στη δική του επιβίωση», προσθέτει η Στανόβαγια.

Παρά την καταστρεπτική επίδραση των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη ότι θα μεταφραστεί σε μια πολιτική αλλαγή στη Ρωσία, σύμφωνα με πολλές δυτικές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με την Τατιάνα Στανόβαγια, η κυριότερη κριτική της εισβολής στην Ουκρανία έρχεται από «περιφερειακές» δυνάμεις με προέλευση την εθνικιστική άκρα δεξιά που εκτιμά πως η εισβολή δεν προχωρά αρκετά γρήγορα.