Στη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας συντείνει και η υπόθεση Καβαλά, με τους πρεσβευτές δέκα χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, να ζητούν αποφυλάκιση του εκδότη Οσμάν Καβαλά.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε σε γραπτή ανακοίνωσή του πως οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να αποφυλακίσει άμεσα τον Καβαλά, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες εναντίον του ως ψευδείς: «Ως γενική θέση δεν συζητάμε ρουτίνας διπλωματικές δεσμεύσεις. Ωστόσο η θέση μας σε αυτά τα θέματα ήταν σαφής: οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν και πάλι την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον Οσμάν Καβάλα».

«Οι αληθοφανείς πλην όμως ψευδείς κατηγορίες εναντίον του Καβάλα, η συνεχιζόμενη κράτησή του και οι συνεχείς καθυστερήσεις στο τέλος της δίκης του, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης υποθέσεων εναντίον του, υπονομεύουν τον σεβασμό του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας», προστίθεται ακόμη.

«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να φέρει αυτήν την υπόθεση σε γρήγορη και δίκαιη επίλυση», καταλήγει η ανακοίνωση.