Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Νέοι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία από τους Ρώσους - Μεγαλώνει το προσφυγικό (Videos)

Νέους βομβαρδισμούς πραγματοποίησε σήμερα ο ρωσικός στρατός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας. Η Μόσχα δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση για αποκλιμάκωση της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, που ξεκίνησε πριν εννιά μέρες. Την ίδια ώρα, μεγαλώνει το προσφυγικό κύμα. 

Η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα, αναφέρεται σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας. «Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει πιθανόν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις», προσθέτει η το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες και το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια όπου είχε ξεσπάσει νωρίτερα πυρκαγιά από τα πυρά των ρωσικών δυνάμεων. 

Σαράντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ρωσικό πλήγμα εναντίον δύο σχολείων και κατοικιών στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιφ χθες Πέμπτη, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Στις εικόνες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπηρεσία διάσωσης της επαρχίας διακρίνεται καπνός να υψώνεται από τα κατεστραμμένα διαμερίσματα. Συντρίμμια είναι σκορπισμένα στο έδαφος και οι διασώστες απομακρύνουν πτώματα.

Όμως οι επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης ανεστάλησαν σήμερα λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.

Τον τόνο ενός δράματος δίχως τέλος έδωσε χθες ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σε διάγγελμά του δήλωσε ψυχρά ότι «η επιχείρηση προχωρά βάσει σχεδίου» και διαμήνυσε σε απειλητικό τόνο «κανείς δεν θα μας απειλήσει».

«Όλοι οι στόχοι που τέθηκαν επιτυγχάνονται με επιτυχία, η Ρωσία πολεμά τους ‘‘νεοναζί’’, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες» είπε με κυνικό ύφος, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία ότι η εισβολή θα συνεχιστεί. Και πολύ περισσότερο, ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε στο διάγγελμά του δεν άφηνε το παραμικρό παράθυρο να κάνει αποδεκτή την έκκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, να συναντηθούν για απευθείας συνομιλίες.

Ο νέος γύρος συνομιλιών των αντιπροσωπειών συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στις αρχές της εβδομάδας, κάτι που σημαίνει ότι ο δίαυλος παραμένει μεν ανοιχτός, αλλά ο πόλεμος δεν έχει ακόμα ορατό τέλος.

Τα όσα συνέβησαν τη νύχτα το επιβεβαιώνουν. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν επίκεντρο την Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη. Πιθανόν να πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα της Μόσχας ότι θα επιχειρήσει να ελέγξει κάθε τι που έχει να κάνει με παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ουκρανία, στο πλαίσιο «ακύρωσης οποιασδήποτε απειλής εναντίον της Ρωσίας», όπως συχνά λένε οι αξιωματούχοι των δυνάμεων εισβολής, όταν αιτιολογούν την πολεμική επιχείρηση.

Στα άλλα μέτωπα οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με σφοδρότητα και ενώ οι δυνάμεις υπεράσπισης του Κιέβου ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, αυτό της εισβολής αρμάτων στην πόλη για τον πλήρη έλεγχό από τους Ρώσους. Στα νότια και τα Ανατολικά της χώρας, το κυριότερο θέατρο μαχών έχει στηθεί στη Μαριούπολη, τον τελευταίο θύλακα που δεν ελέγχουν οι Ρώσοι στη γραμμή από την Κριμαία και το πάνω μέρος της Αζοφικής θάλασσας. Οι μάχες συνεχίζονται και στο Χάρκοβο.

Μεγαλώνει το προσφυγικό κύμα

Το προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία μεγαλώνει με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να φεύγουν από τις εστίες τους, ενώ το μόνο για το οποίο συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών στις χθες διαπραγματεύσεις στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας ήταν να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων σε τοποθεσίες όπου μαίνονται οι σκληρές μάχες.

Περίπου 624.500 άνθρωποι έχουν περάσει από την Ουκρανία στην Πολωνία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική συνοριοφυλακή.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι χθες περίπου 99.200 άνθρωποι εισήλθαν στη χώρα και ότι σήμερα μέχρι τις 0800 GMT είχαν εισέλθει 25.200.

Παράλληλα, η Σλοβακία έχει καταγράψει 90.329 ανθρώπους που πέρασαν το σύνορό της από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Το προηγούμενο 24ωρο μέχρι σήμερα το πρωί 11.279 άνθρωποι είχαν περάσει από την Ουκρανία στη Σλοβακία, παρόμοιος δηλαδή αριθμός με τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας αλλά μέχρι στιγμής ο αριθμός είναι περιορισμένος, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος τόνισε, ότι «συνδυάζουμε τον ανθρωπισμό με τα μέτρα ασφαλείας της πατρίδας μας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το τελευταίο 24ωρο (3/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 515 Ουκρανοί πρόσφυγες.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 430

Από Ευζώνους: 5

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 18

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 57 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5.

Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 2.704 Ουκρανοί πρόσφυγες.

Δείτε εικόνες από τους νέους βομβαρδισμούς των Ρώσων στην Ουκρανία:

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στην Αλάσκα: Ορειβάτες έπεσαν από ύψος 300 μέτρων – Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας

Ένα τραγικό περιστατικό συνέβη στο Εθνικό Πάρκο Ντενάλι στην Αλάσκα, καθώς ένας ορειβάτης έχασε τη ζωή του κι ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση από ύψος περίπου 305 μέ...

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Φόρτωση άρθρων...