Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Νετανιάχου: «Θα εμποδίσω τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους» – «Πόλεμος μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς»

Πλανήτης

Αντίθετος στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μετά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς εμφανίστηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός συνέδεσε παραχώρησε σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ σχολίασε τις αναφορές του NBC ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για ένα παλαιστινιακό κράτος «την επόμενη ημέρα της θητείας του». Μια τέτοια ημέρα, είπε, θα ήταν αυτή που θα περιλάμβανε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, την οποία είναι αποφασισμένος να εμποδίσει.

Ακόμα, πρόσθεσε δε οι περισσότεροι Ισραηλινοί πολίτες είναι αντίθετοι στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Έτσι, έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα της αυτοδιοίκησης [των Παλαιστινίων]. Και λοιπόν; Λέω αυτή την αλήθεια στους Αμερικανούς φίλους μας και σταμάτησα επίσης την προσπάθεια να μας επιβάλουν μια πραγματικότητα που θα έβλαπτε την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου.

Η σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους δεν αφορά «την έλλειψη ενός κράτους, αλλά την ύπαρξη ενός κράτους - ενός εβραϊκού κράτους», είπε ο Νετανιάχου που επανέλαβε ότι κάθε έδαφος που εγκαταλείπεται από το Ισραήλ, οδηγεί σε τρομοκρατία στο Ισραήλ. Με οποιαδήποτε πιθανή ρύθμιση, λέει, «το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας σε όλα τα εδάφη δυτικά του Ιορδάνη ποταμού».

Αναφορικά με το μέλλον της Γάζας, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι θα ήταν ευτυχής αν βρίσκονταν άνθρωποι από τη Γάζα για να διευθύνουν τις πολιτικές υποθέσεις στη Λωρίδα. Αυτό όμως θα είναι απίθανο να συμβεί μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς, επειδή, όπως εξήγησε, οι πιθανοί εναλλακτικοί θα φοβούνται «ότι θα δεχτούν μια σφαίρα στο κεφάλι» από τη Χαμάς.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και δείχνοντας τη φωτογραφία ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε, ο Νετανιάχου τόνισε πως ο θάνατός του –όπως και άλλων στρατιωτών– δεν θα είναι μάταιος, δεσμευόμενος ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμα μέχρι τη νίκη, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να την επιτύχουμε», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά τη μαχητική ικανότητα της Χαμάς, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ έχει διαλύσει σχεδόν τα 2/3 της στρατιωτικής δύναμης της παλαιστινιακής οργάνωσης. Δεσμεύτηκε όμως ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την «ολοκληρωτική νίκη».

«Υπάρχουν δύο σκέλη στην στρατιωτική επιχείρηση: Το πρώτο είναι η διάλυση των ταγμάτων της Χαμάς», είπε και ισχυρίστηκε ότι «μέχρι τώρα έχουν καταστραφεί 16 ή 17 από τα 24 τάγματα».

«Ακολουθεί το σκέλος της εκκαθάρισης της περιοχής (από τους εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς). Το πρώτο σκέλος είναι πιο σύντομο, το δεύτερο διαρκεί περισσότερο», συνέχισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ερωτήθηκε ακόμη γιατί το Ισραήλ αρκείται σε επιθέσεις στους «αντιπροσώπους» του Ιράν αντί να επιτίθεται απευθείας στο Ιράν. Ο Νετανιάχου απάντησε ότι αυτό κάνει το Ισραήλ: «Ποιος λέει ότι δεν επιτιθέμεθα στο Ιράν;»

Τέλος, παραδέχτηκε ότι το Ισραήλ επιτρέπει μόνο την απόλυτα ελάχιστη ποσότητα που είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Αυτό απαιτείται για να μπορέσει το Ισραήλ να συνεχίσει να πολεμά στη Γάζα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οκλαχόμα: Νεκροί από ανεμοστρόβιλους – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης «λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων»

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους σε ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την Οκλαχόμα, όπου εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις προκλήθηκαν από...

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε πριν από λίγο από την Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας ότι θα είναι υποψήφια στις Ευρωεκλογές με το κόμμα της "Αδέλφια της Ιταλίας". ...

Φόρτωση άρθρων...