Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Ο Κάρολος ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Βρετανίας

Πλανήτης

Ο Κάρολος ανακηρύχθηκε επίσημα Βασιλιάς της Βρετανίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο τελεί σε εθνικό πένθος δύο ημέρες, έπειτα από τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’.

Στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαδοχής στον παλάτι του Αγίου Ιακώβου. 

Πρόκειται για μια επίσημη τελετή ανακήρυξης που καλύφθηκε τηλεοπτικά για πρώτη φορά και στην οποία παρευρέθηκε η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, και ο πρωτότοκος γιος του, πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ.

Ακόμα, παρευρέθηκαν τα μέλη του Συμβουλίου Διαδοχής και πλήθος αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και πρώην ηγετών όπως ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ντέιβιντ Κάμερον κ.α.

Στην πρώτη φάση της συνεδρίασης ο Bασιλιάς Κάρολος δεν ήταν παρών. Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας έφτασε για το β' μέρος της τελετής και εκφώνησε ομιλία στην οποία δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το εμπνευσμένο παράδειγμα της μητέρας του, η βασιλεία της οποίας υπήρξε «απαράμιλλη σε διάρκεια και αφοσίωση». 

Στη συνέχεια, ο Κάρολος ο Γ' έδωσε όρκο να προστατέψει την Εκκλησία της Σκωτίας και υπέγραψε απόφαση βάσει της οποίας κηρύσσεται αργία η ημέρα της κηδείας της μητέρας του.

Μετά από αυτό το τμήμα της τελετής ακολούθησε η πρώτη συνάντηση του νέου Βασιλιά με το ιδιωτικό του συμβούλιο, και στη συνέχεια η ανάγνωση της απόφασης ανακήρυξης από τον εξώστη του παλατιού του Αγίου Ιακώβου.

«Έχω βαθιά επίγνωση  της μεγάλης κληρονομιάς, των καθηκόντων και των βαριών ευθυνών του αξιώματος που έχω πλέον αναλάβει. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες, θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε, ως προς τη στήριξη της συνταγματικής κυβέρνησης και στην επιδίωξη της ειρήνης, της αρμονίας και της ευημερίας των λαών των νησιών, των βασιλείων και των εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Βασιλιάς Κάρολος ο Γ'.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το BBC, θα ακολουθήσουν αρκετές άλλες δημόσιες τελετές ανακήρυξης σε διάφορα σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι και αύριο, Κυριακή.

Αργότερα μέσα στην ημέρα,  στις 16:00, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του.

Το απόγευμα του Σαββάτου, η Πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

«Η Βασίλισσα πέθανε, ζήτω ο Βασιλιάς»

Η Βασίλισσα πέθανε, ζήτω ο Βασιλιάς. Τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο θρηνεί την απώλεια της επί 70 ετών μονάρχη του, υποδέχεται τον διάδοχό της. Σήμερα ο Κάρολος ο τρίτος ανακηρύσσεται και επίσημα Βασιλιάς από το Συμβούλιο Διαδοχής -ένα όργανο, το οποίο περιλαμβάνει ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. 

Η τελετή πραγματοποιείται στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου και για πρώτη φορά θα προβληθεί από την τηλεόραση. Εκεί παρευρίσκονται ο γιος του Γουίλιαμ και πρώτος πλέον στη διαδοχή και η σύζυγός του Καμίλα. Στη συνέχεια, ο βασιλιάς θα πραγματοποιήσει το πρώτο του συμβούλιο - την παλαιότερη εργάσιμη νομοθετική συνέλευση του Ηνωμένου Βασιλείου - συνοδευόμενος από την συζυγό και το γιό του. 

Ο Κάρολος ανακηρύσσεται Βασιλιάς και η διακήρυξη αναγγέλεται από το μπαλκόνι στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Οι βουλευτές αναμένεται να ορκιστούν πίστη στον νέο βασιλιά, με τα συλλυπητήρια να συνεχίζονται να καταφθάνουν στο κοινοβούλιο μέχρι τις 10 το βράδυ.

Παράλληλα, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε η πρώτη θρησκευτική τελετή μνήμης για τη βασίλισσα Ελισάβετ. Περίπου δύο χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και κρατικοί αξιωματούχοι , όπως ο Δήμαρχος του Λονδίνου, η Πρωθυπουργός και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, παρευρέθηκαν. Στη διάρκεια της λειτουργίας, γράφτηκε ιστορία, καθώς ακούστηκε το «God Save the King» αντί του «God Save the Queen» για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γάζα: Το Ισραήλ άνοιξε το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ - Κρίσιμη συνάντηση Μπερνς με Νετανιάχου

Το Ισραήλ άνοιξε εκ νέου το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ με τη Λωρίδα της Γάζας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας,το οποίο είχε κλείσει την Κυριακή (5/5) μετά από μια φονική επίθεση με ...

Ζαχάροβα: Αν η Γαλλία στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, θα θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τη Γαλλία ότι, εάν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, τότε αυτά θα θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι από το ρωσικό στρατό. Ο Μακρό...

Φόρτωση άρθρων...