Με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συναντήθηκε το πρωί ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, στην Άγκυρα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε χθες, μετά τον διπλωματικό μαραθώνιο με τις μυστικές συναντήσεις στη Μέση Ανατολή.

Με τις ΗΠΑ να αγωνιούν για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ενώ το μέτωπο Χαμάς-Ισραήλ μαίνεται, ο Αντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε το τελευταίο τριήμερο έναν νέο γύρο συνομιλιών και επαφών. Μετά τη μίνι σύνοδο στο Αμμάν, συναντήθηκε με τον Μαχμούτ Αμπάς στη Δυτική Οχθη, ταξίδεψε στην Κύπρο όπου είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και ακολούθως βρέθηκε στη Βαγδάτη, στο Ιράκ. Το βράδυ πήγε στην Αγκυρα, όπου και σήμερα συναντάται με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, την ώρα που ο Ερντογάν συνεχίζει τις λεκτικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και κατηγορεί τους Συμμάχους για τον πόλεμο.

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης από το πρωί αναφέρονται στις... αποστάσεις που, όπως λένε, επιχείρησε να κρατήσει ο Χακάν Φιντάν από τον Αντονι Μπλίνκεν.

«Ο Φιντάν δεν ανταποκρίθηκε στην αγκαλιά του Μπλίνκεν και του κράτησε μόνο το χέρι», γράφει χαρακτηριστικά το CNN Turk.

Ίδιο το κλίμα και στην αναμνηστική φωτογραφία των δύο υπουργών Εξωτερικών, με τον Χακάν Φιντάν να κάθεται ακούνητος κρατώντας αποστάσεις, και τον Αντονι Μπλίνκεν να προσπαθεί να τον προσεγγίσει.

Χωρίς δηλώσεις η συνάντηση, κράτησε τρεις ώρες

Η συνάντηση Μπλίνκεν με Φιντάν κράτησε σχεδόν τρεις ώρες, δύο ώρες και 40 λεπτά για την ακρίβεια και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Βασικό θέμα στη συνάντηση ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αντονι Μπλίνκεν έφυγε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει αμέσως για το Τόκιο.

Η ψυχρότητα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι εμφανής μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και τη στήριξη τους στο Ισραήλ. Για την τουρκική πλευρά σημείο τριβής είναι και η αμερικανική στήριξη στις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας» που απαρτίζονται κυρίως από Κούρδους πολιτοφύλακες.

Ενδεικτική της ψυχρότητας ήταν επίσης η χθεσινοβραδυνή χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Αντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Αγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος (Yeni Safak, Aksam, Yeni Akit).

Συζήτηση για ανθρωπιστική βοήθεια, άμεση κατάπαυση πυρός και ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Άντονι Μπλίνκεν στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στάθηκε στην επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ενώ πηγές του τουρκικού υπουργού Εξωτερικών αναφέρθηκαν και στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν τη Δευτέρα τις προσπάθειες για την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την αποτροπή της επέκτασης της σύρραξης στην περιοχή.

Μιλώντας στο αεροδρόμιο της Άγκυρας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα φανεί τις επόμενες ημέρες ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να επεκταθεί σημαντικά.

Με τη σειρά του, ο Φιντάν είπε στον Μπλίνκεν ότι πρέπει να κηρυχθεί επειγόντως κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Φιντάν είπε επίσης στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να στοχεύει αμάχους και να εκτοπίζει ανθρώπους στη Γάζα.

Παράλληλα, συζητήθηκε και το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς εκκρεμεί η ψήφισή του από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.