Συνεχίζονται οι αμερικανικές διπλωματικές κινήσεις για τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, έφτασε στην Τουρκία. 

Όμως, φτάνοντας στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αντιλαμβάνεται ότι είναι ανεπιθύμητος στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφεύγει και να τον συναντήσει, ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά ότι θα λείπει, ενώ το κλίμα για τις ΗΠΑ στη χώρα είναι «παγωμένο». 

«Συνεργό στη σφαγή της Γάζας», τον χαρακτήριζαν πλακάτ διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τα ξημερώματα διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν σε αμερικανική βάση στη βόρεια Τουρκία. Κάπως έτσι, ξεκίνησε λίγο πριν τις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Οι προσδοκίες Μπλίνκεν από τη στάση του στην Τουρκία, ήταν μικρές και γι' αυτό εικάζεται ότι καθυστέρησε την άφιξή του στην Άγκυρα (οι επαφές με Τούρκους αξιωματούχους επρόκειτο να γίνουν την Κυριακή, όμως θα γίνουν σήμερα το πρωί) και αποφάσισε αιφνιδιαστικά να επισκεφθεί το Ιράκ, μετά την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Κύπρο. Άλλωστε, ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει πως η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, ενώ έχει ανακαλέσει τον Τούρκο πρέσβη στο Τελ Αβίβ, «διαγράφοντας» (αυτή ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε) τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου από συνομιλητή της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ανακοινώνοντας χθες από τη γενέτειρά του, τη Ριζούντα, ότι σήμερα θα επισκέπτεται μία γειτονική παραμεθόρια περιοχή για να επιθεωρήσει αναπτυξιακά έργα, αποφεύγει τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρούσε να κατευνάσει το αντιϊσραηλινό μένος της Τουρκίας και να συζητήσει για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, όμως θα ζητούσε εξηγήσεις για ένα άλλο καυτό θέμα: Αυτό της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς ο Ερντογάν έχει υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο, όμως τώρα επανέρχεται με αντιρρήσεις, λέγοντας ότι «δεν έχουν ληφθεί ακόμα μέτρα για τη δράση του PKK στη Σουηδία».

Και στο ζήτημα του πολέμου με τη Χαμάς, ο Ερντογάν ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός -κάτι το οποίο οι ΗΠΑ δεν συζητούν- καταγγέλλοντας το Ισραήλ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ενώ ο Μπλίνκεν συζητά μόνο για ανθρωπιστική παύση στη Γάζα με στόχο την παροχή περισσότερης βοήθειας στους εγκλωβισμένους και της απελευθέρωσης των ομήρων που συνεχίζει να κρατά η Χαμάς.