Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

O ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες στον κόσμο

Πλανήτης

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο μόνο ετών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχωρά σε ένα καθοριστικό βήμα, εκδίδοντας συναγερμό - σε διεθνές επίπεδο - για νόσο.

Αυτήν τη φορά, πρόκειται για την ευλογιά των πιθήκων που μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει προσβάλει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε δεκάδες χώρες.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση έξαρσης του ιού ανά τον κόσμο. Η νόσος διασπείρεται με ταχύτητα, όμως μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πολλά» τόνισε ο επικαφαλής του ΠΟΥ. 

Από το 2007, είναι η έβδομη φορά που Οργανισμός εκδίδει παγκόσμιο συναγερμό, με πιο πρόσφατη περίπτωση εκείνη της πανδημίας. 

Ωστόσο, διεθνείς φορείς έχουν ασκήσει κριτική πάνω στα κριτήρια ο ΠΟΥ να αποφασίζει να κυρύξει κατάσταση γενικευμένου συναγερμού. 

Σε σύνοδο του Ιουνίου, σύμβουλοι του ΠΟΥ είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι μια απειλή που μεγαλώνει. 

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 16.000 κρούσματα εκτός Αφρικής, αριθμός πέντε φορές μεγαλύτερος από εκείνον του Ιουνίου, πριν από ένα μήνα δηλαδή. 

Η πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφεται σε ομοφυλόφιλους άνδρες που συνευρίσκονται σεξουαλικά μεταξύ τους.

ΗΠΑ: Πρώτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε παιδιά

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε παιδιά.

Πρόκειται για ένα νήπιο στην Καλιφόρνια και ένα βρέφος που δεν είναι κάτοικος ΗΠΑ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Τα δύο κρούσματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους και, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), πρόκειται πιθανότατα για ενδοοικογενειακές λοιμώξεις. Όπως γνωστοποίησαν τα CDC, τα δύο παιδιά νοσηλεύονται και είναι καλά στην υγεία τους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση εμβολίου κατά της ευλογιάς για να επεκτείνει τη χρήση του κατά της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία θα μπορούσε να σημάνει το επίπεδο μέγιστου συναγερμού του ΠΟΥ.

Το πράσινο φως του ΕΜΑ δίνεται καθώς ο κόσμος περιμένει τα αποτελέσματα των ειδικών μετά μια συνεδρίαση χθες, Πέμπτη, της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, του οποίου ο γενικός διευθυντής δήλωσε ότι ανησυχεί από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων ανά τον κόσμο.

Το εμβόλιο Imvanex, της δανέζικης εταιρίας Bavarian Nordic, έχει εγκριθεί στην ΕΕ από το 2013 για την πρόληψη της ευλογιάς. Εγκρίθηκε κατά της ευλογιάς των πιθήκων λόγω της ομοιότητας μεταξύ αυτού του ιού και του ιού της ευλογιάς.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε χθες ότι «ανησυχεί» από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων κατά την έναρξη συνεδρίασης της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων, ζητώντας τη συμβουλή των ειδικών. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ έχει την ευθύνη για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του οργανισμού υγείας, με βάση τις συστάσεις της επιτροπής.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φόβοι για αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key, στη Βαλτιμόρης, αποτελεί «μεγάλη καταστροφή» για την οικονομία, καθώς απειλεί με μεγάλη αναστάτωση τις μεταφορές αξίας ύψους 80 δισ. δολ...

Σαν σήμερα - 28 Μαρτίου

Γεγονότα 845: Τρεις τόνους ασήμι, ποσό τεράστιο για την εποχή, δίνει στους Βίκινγκς ο βασιλιάς των Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός, για να φύγουν από το Παρίσι, το οποίο είχαν καταλά...

Φόρτωση άρθρων...