Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ο σκιώδης κανόνας του Έλον Μασκ

«Πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ βασίστηκε στον δισεκατομμυριούχο και τώρα μάχεται να τον χαλιναγωγήσει». Δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στο τελευταίο τεύχος της έντυπης έκδοσης του The New Yorker.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Colin Kahl, τότε υφυπουργός Άμυνας στο Πεντάγωνο, κάθισε σε ένα ξενοδοχείο στο Παρίσι και ετοιμάστηκε να κάνει ένα τηλεφώνημα για την αποφυγή της καταστροφής στην Ουκρανία. Ένας υπάλληλος του έδωσε ένα iPhone - εν μέρει για να αποφύγει μια επίθεση μεταμεσονύχτιων μηνυμάτων και πολύχρωμων emoji στο τηλέφωνο του ίδιου του Kahl. Ο Kahl είχε επιστρέψει στο δωμάτιό του, με τη βαριά κουρτίνα και τη μακρινή θέα στον Πύργο του Άιφελ, μετά από μια μέρα συναντήσεων με αξιωματούχους από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του τομέα της εθνικής άμυνας μου είπε ότι ο Kahl έμεινε έκπληκτος από αυτόν που επρόκειτο να καλέσει: «Γιατί τηλεφωνώ στον Έλον Μασκ;».

Ο λόγος έγινε σύντομα φανερός. «Αν και ο Μασκ δεν είναι τεχνικά διπλωμάτης ή πολιτικός, ένιωσα ότι ήταν σημαντικό να τον αντιμετωπίσω ως τέτοιο, δεδομένης της επιρροής που είχε σε αυτό το θέμα», μου είπε ο Kahl. Η SpaceX, η εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος του Μασκ, παρείχε για μήνες πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλη την Ουκρανία, επιτρέποντας στις δυνάμεις της χώρας να σχεδιάζουν επιθέσεις και να αμύνονται. Όμως, τις τελευταίες ημέρες, οι δυνάμεις είχαν χάσει τη σύνδεσή τους στο διαδίκτυο καθώς έμπαιναν σε εδάφη που αμφισβητούνταν από τη Ρωσία. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η SpaceX είχε πρόσφατα δώσει ένα τελεσίγραφο στο Πεντάγωνο: Αν δεν αναλάμβανε το κόστος παροχής υπηρεσιών στην Ουκρανία, το οποίο η εταιρεία υπολόγιζε σε περίπου τετρακόσια εκατομμύρια δολάρια ετησίως, θα διέκοπτε την πρόσβαση. «Αρχίσαμε να πανικοβαλλόμαστε λίγο», θυμάται ο ανώτερος αξιωματούχος του τομέα της εθνικής άμυνας, ένας από τους τέσσερις που μου περιέγραψε τη σύγκρουση. Ο Μασκ «θα μπορούσε να το απενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή. Και αυτό θα είχε πραγματικό επιχειρησιακό αντίκτυπο για τους Ουκρανούς».

Ο Μασκ είχε εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2022. Μαζί με τις συμβατικές επιθέσεις, το Κρεμλίνο διεξήγαγε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της ψηφιακής υποδομής της Ουκρανίας. Ουκρανοί αξιωματούχοι και μια ομάδα ομογενών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, προβαίνοντας σε καταιγισμό ιδεών σε ομαδικές συνομιλίες στο WhatsApp και στο Signal, βρήκαν μια πιθανή λύση: Την SpaceX, η οποία κατασκευάζει μια σειρά τερματικών για την παροχή δορυφορικού διαδικτύου που ονομάζεται Starlink. Τα τοποθετημένα σε τρίποδο πιάτα, το καθένα περίπου στο μέγεθος μιας οθόνης υπολογιστή και ντυμένα με λευκό πλαστικό που θυμίζει την κομψή σχεδιαστική ευαισθησία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla του Μασκ, συνδέονται με ένα δίκτυο δορυφόρων. Οι μονάδες έχουν περιορισμένη εμβέλεια, αλλά σε αυτήν την κατάσταση αυτό ήταν ένα πλεονέκτημα: αν και απαιτούνταν ένα εθνικό δίκτυο πιάτων, θα ήταν δύσκολο για τη Ρωσία να διαλύσει πλήρως την ουκρανική συνδεσιμότητα. Φυσικά, ο Μασκ θα μπορούσε να το κάνει. Τρεις άνθρωποι που συμμετείχαν στην μεταφορά του Starlink στην Ουκρανία, όλοι τους μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή ανησυχούσαν ότι ο Μασκ, εάν στενοχωριόταν, θα μπορούσε να αποσύρει τις υπηρεσίες του, μου είπαν ότι αρχικά παρέβλεψαν τη σημασία του προσωπικού του ελέγχου. «Κανείς δεν το σκέφτηκε τότε», μου είπε ένας από αυτούς, ουκρανός στέλεχος τεχνολογίας. «Το μόνο που σκεφτόμασταν ήταν να πάμε να φύγουμε, άνθρωποι πεθαίνουν».

Τους επόμενους μήνες, η συγκέντρωση κεφαλαίων στην ουκρανική κοινότητα της Silicon Valley, οι συμβάσεις με τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ και με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι συνεισφορές υπέρ της SpaceX διευκόλυναν τη μεταφορά χιλιάδων μονάδων Starlink στην Ουκρανία. Ένας στρατιώτης στο σώμα σηματοδότησης της Ουκρανίας που ήταν υπεύθυνος για τη διατήρηση της πρόσβασης στο Starlink στην πρώτη γραμμή και που ζήτησε να αναγνωριστεί μόνο με το μικρό του όνομα, Mykola, μου είπε: «Είναι η βασική ραχοκοκαλιά της επικοινωνίας στο πεδίο της μάχης».

Αρχικά, ο Μασκ έδειξε ανεπιφύλακτα εμπιστοσύνη για την ουκρανική υπόθεση, απαντώντας ενθαρρυντικά καθώς ο Mykhailo Fedorov, ο Ουκρανός υπουργός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες του εξοπλισμού στο πεδίο. Όμως, καθώς ξεκίνησε ο πόλεμος, η SpaceX άρχισε να διστάζει για το κόστος. «Δεν είμαστε σε θέση να δωρίσουμε περαιτέρω τερματικά στην Ουκρανία ή να χρηματοδοτήσουμε τα υπάρχοντα τερματικά για αόριστο χρονικό διάστημα», είπε ο διευθυντής κυβερνητικών πωλήσεων της SpaceX στο Πεντάγωνο σε επιστολή του τον περασμένο Σεπτέμβριο. (Το CNBC εκτίμησε πρόσφατα το SpaceX σε σχεδόν εκατόν πενήντα δισεκατομμύρια δολάρια. Το Forbes υπολόγισε την προσωπική περιουσία του Μασκ σε διακόσια είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον Μασκ τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.)

Ο Μασκ ήταν επίσης όλο και πιο ανήσυχος με το γεγονός ότι η τεχνολογία του χρησιμοποιούταν για πολεμική χρήση. Εκείνο τον μήνα, σε ένα συνέδριο στο Άσπεν στο οποίο συμμετείχαν επιχειρηματικά και πολιτικά πρόσωπα, ο Μασκ φάνηκε μάλιστα να εκφράζει την υποστήριξή του στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήταν στη σκηνή και είπε: «Θα έπρεπε να διαπραγματευόμαστε. Ο Πούτιν θέλει ειρήνη - θα πρέπει να διαπραγματευόμαστε ειρήνη με τον Πούτιν», όπως θυμάται ο Ρέιντ Χόφμαν, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της PayPal του Μασκ. Ο Μασκ φαινόταν, είπε, ότι «αγόρασε αυτό που πουλούσε ο Πούτιν, γάντζο, πετονιά και βαρίδι».

Μια εβδομάδα αργότερα, ο Μασκ ανέβασε στο Twitter μια πρόταση για το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο ζητούσε νέα δημοψηφίσματα για την αναδιαμόρφωση των συνόρων της Ουκρανίας και παραχωρούσε στη Ρωσία τον έλεγχο της Κριμαίας, της ημιαυτόνομης χερσονήσου που αναγνωρίζεται από τα περισσότερα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ως ουκρανικό έδαφος. Σε μεταγενέστερα tweets, ο Musk παρουσίασε ως αναπόφευκτο ένα αποτέλεσμα που ευνοούσε τη Ρωσία και επισύναψε χάρτες που τονίζουν τα ανατολικά ουκρανικά εδάφη, μερικά από τα οποία, όπως υποστήριξε, «προτιμούν τη Ρωσία». Ο Μασκ ρώτησε επίσης τους οπαδούς του στο Twitter σχετικά με το σχέδιο. Εκατομμύρια απάντησαν, με περίπου το εξήντα τοις εκατό να απορρίπτει την πρόταση.

Μέχρι τότε, οι συμπάθειες του Μασκ φάνηκαν να εκδηλώνονται στο πεδίο της μάχης. Μια μέρα, οι ουκρανικές δυνάμεις που προχωρούσαν σε αμφισβητούμενες περιοχές στο νότο βρέθηκαν ξαφνικά ανίκανοι να επικοινωνήσουν. «Ήμασταν πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή», μου είπε ο Mykola, ο στρατιώτης του σήματος. «Περάσαμε αυτά τα σύνορα και το Starlink σταμάτησε να λειτουργεί». Οι συνέπειες ήταν άμεσες. «Οι επικοινωνίες διακόπηκαν, οι μονάδες απομονώθηκαν. Όταν είστε σε επίθεση, ειδικά για τους διοικητές, χρειάζεστε μια συνεχή ροή πληροφοριών από τα τάγματα. Οι διοικητές έπρεπε να οδηγήσουν στο πεδίο της μάχης για να βρίσκονται σε ακτίνα ασυρμάτου, διακινδυνεύοντας τους εαυτούς τους», είπε ο Mykola. «Ήταν χάος». Ουκρανοί ομογενείς που είχαν συγκεντρώσει κεφάλαια για τις μονάδες Starlink άρχισαν να δέχονται ξέφρενες κλήσεις. Ένα στέλεχος του τομέα της τεχνολογίας θυμάται έναν Ουκρανό στρατιωτικό που του είπε: «Χρειαζόμαστε τον Έλον τώρα». "Πως τώρα;" απάντησε. «Αμέσως τώρα», είπε ο αξιωματούχος. «Οι άνθρωποι πεθαίνουν». Ένας άλλος Ουκρανός εμπλεκόμενος μου είπε ότι «ξύπνησε από δώδεκα κλήσεις που έλεγαν ότι είχαν χάσει τη συνδεσιμότητα και έπρεπε να υποχωρήσουν». Οι Financial Times ανέφεραν ότι οι διακοπές επηρέασαν μονάδες σε Χερσώνα, Ζαπορίζια, Χάρκοβο, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι μου είπαν ότι πίστευαν πως η SpaceX είχε διακόψει τη συνδεσιμότητα μέσω γεωφράκτη, αποκλείοντας περιοχές πρόσβασης.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του τομέα της εθνικής άμυνας είπε: «Είχαμε μια ολόκληρη σειρά συναντήσεων στο εσωτερικό του τμήματος για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για αυτό». Ο μοναδικός ρόλος του Μασκ παρουσίαζε άγνωστες προκλήσεις, όπως και ο ρόλος της κυβέρνησης ως μεσολαβήτριας. «Δεν μπορούσαμε να τον κρατήσουμε κατά παράβαση συμβολαίου ή κάτι τέτοιο», συνέχισε ο αξιωματούχος. Το Πεντάγωνο θα πρέπει να καταλήξει σε μια συμβατική συμφωνία με τη SpaceX, έτσι ώστε, τουλάχιστον, ο Μασκ «να μην μπορεί να ξυπνήσει ένα πρωί και απλώς να αποφασίσει ότι δεν ήθελε να το κάνει άλλο». Ο Kahl πρόσθεσε, «Ήταν ένας τρόπος για εμάς να κλειδώσουμε τις υπηρεσίες σε όλη την Ουκρανία. Θα μπορούσε τουλάχιστον να εμποδίσει τον Μασκ να κλείσει εντελώς τον διακόπτη».

Συνήθως, μια τέτοια διαπραγμάτευση διεξάγεται από το τμήμα εξαγορών του Πενταγώνου. Αλλά ο Μασκ είχε γίνει κάτι περισσότερο από έναν πωλητή όπως η Boeing, η Lockheed ή άλλα μεγαθήρια της αμυντικής βιομηχανίας. Στο τηλέφωνο με τον Musk από το Παρίσι, ο Kahl ήταν ευγενικός. Σύμφωνα με μη απόρρητα σημεία συνομιλίας για την κλήση, ευχαρίστησε τον Μασκ για τις προσπάθειές του στην Ουκρανία, αναγνώρισε το μεγάλο κόστος που είχε κάνει και ζήτησε ακόμη και μερικές εβδομάδες να δημιουργήσει ένα συμβόλαιο. «Αν το απορρίψεις αυτό, δεν τελειώνει ο πόλεμος», θυμάται ο Kahl ότι είπε στον Μασκ.

Ο Μασκ δεν πείστηκε αμέσως. «Το συμπέρασμά μου ήταν ότι γινόταν νευρικός επειδή η εμπλοκή της Starlink θεωρούνταν όλο και περισσότερο στη Ρωσία ως ικανή για μια επιτυχημένη ουκρανική πολεμική προσπάθεια και έψαχνε έναν τρόπο να κατευνάσει τις ρωσικές ανησυχίες», μου είπε ο Kahl. Προς απογοήτευση των αξιωματούχων του Πενταγώνου, ο Μασκ ανέφερε ότι είχε μιλήσει προσωπικά με τον Πούτιν. Ένα άλλο άτομο μου είπε ότι ο Μασκ είχε κάνει τον ίδιο ισχυρισμό τις εβδομάδες πριν αναρτήσει στο Twitter το φιλορωσικό ειρηνευτικό του σχέδιο και είχε πει ότι οι διαβουλεύσεις του με το Κρεμλίνο ήταν τακτικές. (Ο Μασκ αργότερα αρνήθηκε ότι μίλησε με τον Πούτιν για την Ουκρανία.) Στο τηλέφωνο, ο Μασκ είπε ότι κοιτούσε τον φορητό υπολογιστή του και μπορούσε να δει «όλο τον πόλεμο να εκτυλίσσεται» μέσω ενός χάρτη της δραστηριότητας του Starlink. «Αυτό ήταν, όμως, τρία λεπτά πριν πει: «Λοιπόν, είχα αυτή την υπέροχη συνομιλία με τον Πούτιν», μου είπε ο ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος. Ο Μασκ είπε στον Kahl ότι η ζωντανή απεικόνιση του πώς η τεχνολογία που είχε σχεδιάσει για ειρηνικούς σκοπούς χρησιμοποιήθηκε για να διεξάγει πόλεμο, τον έκανε να αναθεωρήσει κάποια πράγματα.

Μετά από δεκαπέντε λεπτά στο τηλέφωνο, ο Μασκ συμφώνησε να δώσει περισσότερο χρόνο στο Πεντάγωνο. Επίσης, μετά από μια δημόσια αντίδραση και με εμφανή ενόχληση, απέσυρε τις απειλές του για διακοπή της υπηρεσίας. «Στο διάολο», έγραψε στο Twitter. «Αν και η Starlink εξακολουθεί να χάνει χρήματα και άλλες εταιρείες λαμβάνουν δισεκατομμύρια δολάρια από τους φορολογούμενους, εμείς απλώς θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την κυβέρνηση της Ουκρανίας δωρεάν». Αυτόν τον Ιούνιο, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη SpaceX.

ασδ

Η ανάμειξη ολιγαρχικών και άλλων χρηματοοικονομικών συμφερόντων στην τύχη των εθνών δεν είναι νέα. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τζέι Πι Μόργκαν δάνεισε τεράστια ποσά στις Συμμαχικές δυνάμεις. Στη συνέχεια, ο Τζον Ροκφέλερ Jr., έβαλε χρήματα στη νεοσύστατη Κοινωνία των Εθνών. Το Ινστιτούτο Ανοιχτής Κοινωνίας του επενδυτή Τζωρτζ Σόρος υποστήριξε τη μεταρρύθμιση της κοινωνίας των πολιτών στη μετασοβιετική Ευρώπη και ο μεγιστάνας των καζίνο Σέλντον Άντελσον χρηματοδότησε δεξιά μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ, ως μέρος της υποστήριξής του στον Νετανιάχου.

Αλλά η επιρροή του Μασκ είναι πιο αυθάδης και επεκτατική. Δεν υπάρχει προηγούμενο για να γίνει ένας άμαχος διαιτητής ενός πολέμου μεταξύ των εθνών με τέτοιο βαθύ τρόπο ή με τον βαθμό εξάρτησης που έχουν τώρα οι ΗΠΑ από τον Μασκ σε διάφορους τομείς, από το μέλλον της ενέργειας και των μεταφορών μέχρι την εξερεύνηση του διαστήματος. Το SpaceX είναι επί του παρόντος το μοναδικό μέσο με το οποίο η NASA μεταφέρει πλήρωμα από το έδαφος των ΗΠΑ στο διάστημα, μια κατάσταση που θα διατηρηθεί για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο. Το σχέδιο της κυβέρνησης να κινήσει την αυτοκινητοβιομηχανία προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτεί αυξημένη πρόσβαση σε σταθμούς φόρτισης κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων της Αμερικής. Αλλά αυτό βασίζεται στις ενέργειες μιας άλλης επιχείρησης του Musk, της Tesla. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει εκμεταλλευτεί τόσο μεγάλο μέρος της χώρας με τους ιδιόκτητους σταθμούς φόρτισής της που η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβε δράση για ένα καθολικό πρότυπο φόρτισης που δεν άρεσε στον Μασκ. Τα πρατήρια του είναι επιλέξιμα για επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, εφόσον η Tesla τα κάνει συμβατά με το άλλο πρότυπο χρέωσης.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, σε ένα πλαίσιο καταρρέουσας υποδομής και φθίνουσας εμπιστοσύνης στους θεσμούς, ο Μασκ αναζήτησε επιχειρηματικές ευκαιρίες σε κρίσιμους τομείς όπου, μετά από δεκαετίες ιδιωτικοποίησης, το κράτος έχει υποχωρήσει. Η κυβέρνηση βασίζεται τώρα σε αυτόν, αλλά παλεύει να ανταποκριθεί στην ανάληψη κινδύνων, την επιθετικότητα και την ιδιοτροπία του. Νυν και πρώην αξιωματούχοι από τη NASA, το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Μεταφορών, την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας και την Επαγγελματική Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας μου είπαν ότι η επιρροή του Μασκ είχε γίνει αναπόφευκτη στη δουλειά τους και αρκετοί από αυτούς είπαν ότι τώρα τον αντιμετωπίζουν σαν ένα είδος μη εκλεγμένου αξιωματούχου. Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι κρατούσε ενήμερο τον Μασκ για τις έρευνες σχετικά με τον ρόλο του στην Ουκρανία και ότι θα παραχωρούσε συνέντευξη με έναν αξιωματούχο για το θέμα μόνο με την άδεια του Μασκ. «Θα μιλήσουμε μαζί σου αν το θέλει ο Έλον», μου είπε. Σε μια συνέντευξη σε ένα podcast πέρυσι, ο Μασκ ρωτήθηκε αν έχει μεγαλύτερη επιρροή από την αμερικανική κυβέρνηση. Εκείνος απάντησε αμέσως: «Με κάποιους τρόπους». Ο Ρέιντ Χόφμαν μου είπε ότι η στάση του Μασκ είναι «σαν τον Λουδοβίκο 14ο: «L’état, c’est moi».

Η δύναμη του Μασκ συνεχίζει να αυξάνεται. Η εξαγορά του Twitter, το οποίο έχει μετονομάσει «Χ», του δίνει ένα κρίσιμο φόρουμ για πολιτικό λόγο ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών. Πρόσφατα ξεκίνησε μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, μια κίνηση που δείχνει την μεγάλη του σχέση με την τεχνολογία. Ο Μασκ έχει γίνει μια υπερ-εκτεθειμένη φιγούρα της ποπ κουλτούρας και οι απότομες στροφές του από αλτρουιστή και φιλότιμο σε παρορμητικό έχουν αποτελέσει αντικείμενο αναρίθμητων άρθρων και τουλάχιστον επτά σημαντικών βιβλίων, συμπεριλαμβανομένης μιας επερχόμενης βιογραφίας του Walter Isaacson. Αλλά η φύση και το εύρος της εξουσίας του είναι λιγότερο ευρέως κατανοητά.

Περισσότεροι από τριάντα από τους νυν και πρώην συναδέλφους του Μασκ σε διάφορες βιομηχανίες και μια ντουζίνα άτομα στην προσωπική του ζωή μου μίλησαν για τις εμπειρίες τους μαζί του. Ο Sam Altman, ο C.E.O. του OpenAI, με τον οποίο ο Μασκ έχει δουλέψει και συνεργαστεί, μου είπε: «Ο Έλον θέλει απεγνωσμένα να σωθεί ο κόσμος. Αλλά μόνο αν μπορεί να είναι αυτός που θα τον σώσει».

Οι όροι της συμφωνίας του Starlink δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν αντιμετωπίσει περαιτέρω διακοπές των υπηρεσιών. Όμως ο Μασκ συνέχισε να εκφράζει αμφιθυμία σχετικά με το πώς χρησιμοποιείται η τεχνολογία και πού μπορεί να αναπτυχθεί. Τον Φεβρουάριο, έγραψε στο Twitter: «Δεν θα επιτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης που μπορεί να οδηγήσει στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο». Είπε, όπως είχε πει στον Kahl, ότι ειλικρινά προσπαθούσε να ξεπεράσει τα ηθικά διλήμματα του ρόλου του: «Προσπαθούμε σκληρά να κάνουμε το σωστό, όπου το «σωστό» είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ηθική ερώτηση».

Ο δισταγμός του Μασκ ευθυγραμμίζεται με τα πραγματιστικά του ενδιαφέροντα. Μια εγκατάσταση στη Σαγκάη παράγει τα μισά από όλα τα αυτοκίνητα Tesla και ο Μασκ εξαρτάται από την καλή θέληση των αξιωματούχων στην Κίνα, η οποία έχει προσφέρει υποστήριξη στη Ρωσία στη σύγκρουση. Ο Μασκ πρόσφατα αναγνώρισε στους Financial Times ότι το Πεκίνο αποδοκιμάζει την απόφασή του να παρέχει υπηρεσίες Διαδικτύου στην Ουκρανία και έχει ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αναπτύξει παρόμοια τεχνολογία στην Κίνα. Στην ίδια συνέντευξη, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις προσπάθειες της Κίνας να διεκδικήσει τον έλεγχο της Ταϊβάν υποβάλλοντας ένα άλλο ειρηνευτικό σχέδιο. Η Ταϊβάν, πρότεινε, θα μπορούσε να γίνει μια από κοινού ελεγχόμενη διοικητική ζώνη, ένα αποτέλεσμα που οι ηγέτες της Ταϊβάν θεωρούν ότι θα τερματίσει την ανεξαρτησία της χώρας. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Πεκίνο αυτή την άνοιξη, ο Μασκ έγινε δεκτός με αυτό που το Reuters συνόψισε ως «κολακείες και γλέντια». Συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, και αντιτάχθηκε στα είδη των αδέξια χαμογελαστών επίσημων φωτογραφιών που είναι πιο χαρακτηριστικές για τους παγκόσμιους ηγέτες.

Αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας με τους οποίους μίλησα είχαν μια σειρά απόψεων για την ισορροπία δυνάμεων της κυβέρνησης με τον Μασκ. Διατηρεί καλές σχέσεις με ορισμένους από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Mark Milley, του προέδρου του Κοινού Επιτελείου. Από τότε που συναντήθηκαν οι δύο άνδρες, πριν από αρκετά χρόνια, όταν ο Milley ήταν ο αρχηγός του επιτελείου του Στρατού, έχουν συζητήσει «εφαρμογές τεχνολογίας στον πόλεμο - τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτρικά οχήματα και αυτόνομες μηχανές», μου είπε ο Milley. «Έχει διορατικότητα που βοήθησε να διαμορφώσω τις σκέψεις μου σχετικά με τη θεμελιώδη αλλαγή στον χαρακτήρα του πολέμου και τον εκσυγχρονισμό του στρατού των ΗΠΑ». Κατά τη διάρκεια της διαμάχης του Starlink, ο Μασκ τον κάλεσε για συμβουλές. Αλλά άλλοι αξιωματούχοι εξέφρασαν βαθιές αμφιβολίες. «Ζώντας στον κόσμο στον οποίο ζούμε, στον οποίο ο Έλον διευθύνει αυτήν την εταιρεία και είναι μια ιδιωτική επιχείρηση υπό τον έλεγχό του, ζούμε από τις καλές του χάρες», μου είπε ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου. «Αυτό είναι χάλια».

*Το πρωτότυπο άρθρο γράφτηκε από τον Ρόναν Φάροου, δημοσιογράφο βραβευμένο με το Βραβείο Πούλιτζερ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λετονία: Οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

Οι αρχές της Λετονίας, βαλτικής χώρας και γειτονικής της Ρωσίας, κάλεσαν τους πολίτες τους να μετατρέψουν τα υπόγεια των σπιτιών τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια, με αφορμή την παρ...

ΗΠΑ: Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές πολιτείες– Τουλάχιστον 5 νεκροί (Photos)

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ορισμένων από τους δεκάδες ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν τις μεγάλες πεδιάδες των κεντρικών πολιτειών των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την ...

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

Φόρτωση άρθρων...