Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Ο Στόλτενμπεργκ δηλώνει αισιόδοξος ότι η Σουηδία θα μπει στο ΝΑΤΟ

Τη βεβαιότητά του ότι η Σουηδία θα γίνει σύντομα μέλος του ΝΑΤΟ -παρά τις ενστάσεις της Τουρκίας και της Ουγγαρίας- εξέφρασε σε συνέντευξή του στο CNNi ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη του αξιωματούχου μετά από την ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία, στις αρχές της εβδομάδας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος (σ.σ. του ΝΑΤΟ)» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας στη δημοσιογράφο Μπέκι Άντερσον.

Η Φινλανδία έγινε επίσημα το 31ο κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ την Τρίτη, εξέλιξη που αλλάζει σημαντικά τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία, ωστόσο, καθυστερούν την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, εγείροντας σειρά θεμάτων.

Την ίδια ώρα, η κινητικότητα στη βορειοατλαντική συμμαχία έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τα αιτήματα της Ουκρανίας για άμεση ένταξη.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη (4/4) νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει το CNNi, η Ουκρανία χρησιμοποιεί όπλα και πυρομαχικά γρηγορότερα απ΄ ότι μπορεί να τα παράσχουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με τον Στόλτενμπεργκ να υπόσχεται ότι θα αυξηθεί η παραγωγή για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την αμυντική βιομηχανία για να αυξήσουμε την παραγωγή, αφενός για να ανανεώσουμε τα δικά μας αποθέματα και αφετέρου για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία» είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία εισέβαλε στους γείτονές της… Για αυτό αποφασίζουν ευρωπαϊκές χώρες να μπουν στο ΝΑΤΟ» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το Aνώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν το 2020 για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων. Πρόκειται για μια εντυπωσι...

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια: Μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων λόγω τεχνικού προβλήματος

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια της Βρετανίας, καθώς σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος. Αναστάτωση έχει προκληθεί στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, κα...

Φόρτωση άρθρων...