Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν επιτρέπει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη

Χθες Παρασκευή ο αριθμός των αμάχων που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τέσσερις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας ήταν αισθητά μικρότερος. Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με όσα είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, συνολικά 7.144 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εμπόλεμες ζώνες, αριθμός που είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα 24ωρα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως το Κίεβο θα προσπαθήσει ξανά σήμερα να στείλει τρόφιμα και φάρμακα στις περιοχές αυτές.

Ακόμα, υποστήριξε ότι οι εισβολείς, αντιμέτωποι με τη σθεναρή αντίσταση σε όλη την Ουκρανία, επιδίδονται σε αποτρόπαιες πράξεις, στηλιτεύοντας την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ.

Μάλιστα, ο Ουκρανός Πρόεδρος χαρακτήρισε τις πράξεις των Ρώσων ανάλογες με εκείνες των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, περισσότεροι από 12.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στη χώρα του. Χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, αιχμαλωτιστεί ή παραδοθεί, συμπλήρωσε.

Άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε Ζαπορίζια και Μαριούπουλη για την αποχώρηση αμάχων

Αρκετοί ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την πολιορκημένη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης και από τη Ζαπορίζια, άνοιξαν σήμερα, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η Ρωσία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της για κατάπαυση του πυρός.

Η Kυβερνητική αξιωματούχος επισήμανε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εκκενώσει πολλές πόλεις και χωριά στις περιοχές του Κιέβου και της Σούμι και σε ορισμένες άλλες περιοχές όπου διεξάγονται μάχες.

«Ελπίζω ότι η μέρα θα πάει καλά, όλες οι προγραμματισμένες διαδρομές θα είναι ανοιχτές και η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να εγγυηθεί το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός», είπε σε μια βίντεο που δημοσιεύτηκε.

Σύμφωνα με το BBC, οι προσπάθειες εκκένωσης που ξεκινούν στις 09:00 τοπική ώρα, θα δουν οχήματα να αναχωρούν από έξι προορισμούς σε όλη την περιοχή.

Όλες οι πομπές κατευθύνονται προς την κεντρική πόλη της Πολτάβα και αναμένεται να φτάσουν μεταξύ 13:00 και 14:00.

Σημειώνεται ότι αρχές της χώρας αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.500 άνθρωποι στη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται σε αποκλεισμό με τα αποθέματα σε νερό και φαγητό να τελειώνουν, ενώ οι προσπάθειες για ασφαλή διαφυγή των κατοίκων απέτυχαν επανειλημμένα αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές πολιτείες– Τουλάχιστον 5 νεκροί (Photos)

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ορισμένων από τους δεκάδες ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν τις μεγάλες πεδιάδες των κεντρικών πολιτειών των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την ...

«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε πριν από λίγο από την Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας ότι θα είναι υποψήφια στις Ευρωεκλογές με το κόμμα της "Αδέλφια της Ιταλίας". ...

Φόρτωση άρθρων...