Τετάρτη
28 Φεβρουαρίου 2024

Οι ιπποπόταμοι ζούσαν στον Ρήνο στην τελευταία εποχή παγετώνων

Πλανήτης

Οι ιπποπόταμοι είναι ένα θηλαστικό που ζει στην Αφρική. Όμως,  δεν ήταν πάντοτε αυτή η μόνη περιοχή που ζούσαν αφού γνωρίζουμε ότι ζούσε και στην Ευρώπη. 

Οι ειδικοί πίστευαν μέχρι σήμερα ότι οι ιπποπόταμοι μπορούσαν να ζήσουν και σε ψυχρότερα κλίματα με την προϋπόθεση ότι το νερό δεν παγώνει κατά το χειμώνα για αυτό και έζησαν στην Ευρώπη. 

Οι ιπποπόταμοι εξαφανίστηκαν από την ευρωπαϊκή ήπειρο πριν από 116 χιλιάδες έτη όταν άρχισε να αλλάζει το κλίμα και να γίνεται ψυχρότερο με εποχές παγετώνων να κάνουν την εμφάνιση τους (και) στην Ευρώπη.

Όμως, ομάδα επιστημόνων από μουσεία, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Γερμανίας μελετώντας διάφορα ευρήματα και κυρίως πραγματοποιώντας χρονολόγηση σε οστά ιπποπόταμων που έχουν βρεθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος διαπίστωσαν ότι τα ζώα αυτά ζούσαν στην ήπειρο μας μέχρι και πριν από περίπου τριάντα χιλιάδες έτη. 

Τότε βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η τελευταία μεγάλη εποχή παγετώνων στην Ευρώπη η οποία έληξε πριν από περίπου δώδεκα χιλιάδες έτη.

Όπως φαίνεται υπήρξαν κάποιοι πληθυσμοί ιπποπόταμων που κατάφεραν να προσαρμοστούν στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την χρονική περίοδο και ζούσαν στην περιοχή του Υψηλού Ρήνου. 

Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει το σύνολο της πορείας του ποταμού από τη λίμνη της Κωνσταντίας κατά μήκος των γερμανο-ελβετικών συνόρων μέχρι τη Βασιλεία. «Οι ιπποπόταμοι ήταν πραγματικοί κάτοικοι του Ρήνου την Εποχή των Παγετώνων», υποστηρίζουν οι ερευνητές.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πολιτική διαθήκη Ναβάλνι: Ημέρα διαμαρτυρίας για τον θάνατό του η μέρα των εκλογών στη Ρωσία

Πολιτική διαθήκη του Αλεξέι Ναβάλνι χαρακτηρίζει στενός του συνεργάτης την 17η Μαρτίου, τελευταία ημέρα της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία. Ο ίδιος ζητά από τους ψηφοφ...

Πακιστάν: Οργισμένο πλήθος απειλούσε να αποκεφαλίσει γυναίκα σε εστιατόριο για μία αραβική λέξη στο φόρεμά της

Μια νεαρή γυναίκα στη Λαχόρη του Πακιστάν κατηγορήθηκε για βλασφημία επειδή τόλμησε να φορέσει φόρεμα με τυπωμένη μία αραβική λέξη. Το οργισμένο πλήθος απειλεί να αποκεφαλίσει αυτή...

Φόρτωση άρθρων...