Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

BBC: Οι λόγοι που ο Πούτιν θέλει μια «ουδέτερη» Ουκρανία

Πλανήτης

Ο επαναπροσδιορισμός των δυνάμεων και οι σχέσεις μεταξύ των Δυτικών με τη Ρωσία, αποτελεί το βασικό διακύβευμα του πολέμου στην Ουκρανία, με το Κρεμλίνο να επαναλαμβάνει το αίτημα για την «ουδετερότητα» της Ουκρανίας.

Το BBC αναλύει τους λόγους που ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί απαραίτητη την «ουδετερότητα» της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει το άρθρο, από το 1991, όταν η Ουκρανία απέκτησε την ανεξαρτησία της ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης, στράφηκε προς τη Δύση και συγκεκριμένα προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το σημείο αναφερόταν ο Ρώσος πρόεδρος όταν στο διάγγελμά του μιλούσε για «διόρθωση της ιστορίας».

Ο Πούτιν δεν δέχθηκε και δεν θεωρεί την Ουκρανία ένα ξεχωριστό - από τους Ρώσους - έθνος. Δεν θεωρεί επίσης ότι είναι ένα έθνος με ιστορία διαφορετική από της Ρωσίας. Για τον λόγο αυτόν είχε ασκήσει πίεση στον πρώην ηγέτη της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προκειμένου να μην υπογράψει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτέλεσμα ήταν η επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία και ένας πόλεμος που στοίχισε τη ζωή σε 14.000 ανθρώπους.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ρώσου προέδρου, ο οποίος, προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, τόνισε πως το ΝΑΤΟ και η Δύση απειλούν το «ιστορικό μέλλον του έθνους μας».

Τι σημαίνει η «ουδετερότητα της Ουκρανίας» για τον Πούτιν;

Η απάντηση είναι τόσο απλή, όσο και σύνθετη: Ουδετερότητα της Ουκρανίας για τον Ρώσο πρόεδρο σημαίνει μία χώρα με δικό της στρατό και ναυτικό, χωρίς ξένες δυνάμεις στην επικράτειά της, δίπλα στις επίσης «ουδέτερες» Αυστρία και Σουηδία.

Εδώ υπάρχει ένα «αλλά». Η Αυστρία, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δηλώσει κατ' επανάληψη την ουδέτερη στάση της και το έκανε και πρόσφατα με δηλώσεις του καγκελαρίου της Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος τόνισε ότι «ήμασταν ουδέτεροι, είμαστε ουδέτεροι και θα είμαστε ουδέτεροι και στο μέλλον».

Η Σουηδία, ωστόσο, αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν τηρεί ουδέτερη στάση, καθώς λαμβάνει μέρος στις στρατιωτικές ασκήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, την ίδια στιγμή που συζητά έντονα την ένταξή της.

Με άλλα λόγια, ο Πούτιν θέλει να δημιουργήσει μία ουδέτερη ζώνη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, αντιμετωπίζοντας ωστόσο αρκετές δυσκολίες και εμπόδια στα σχέδιά του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράκ: Άγρια δολοφονία TikToker έξω από το σπίτι της

Άγνωστος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σπίτι της την Ιρακινή σταρ των κοινωνικών δικτύων Γκουφράν Σαουάντι, περισσότερο γνωστή ως Umm Fahad. Η επίθεση έλαβε χώρα το ...

«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε πριν από λίγο από την Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας ότι θα είναι υποψήφια στις Ευρωεκλογές με το κόμμα της "Αδέλφια της Ιταλίας". ...

Φόρτωση άρθρων...