Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

Οι Χούθι «ανοίγουν» την Ερυθρά Θάλασσα σε Κίνα και Ρωσία – Τους υπόσχονται «ασφαλή διέλευση»

Πλανήτης

«Ασφαλή διέλευση» από την Ερυθρά Θάλασσα υπόσχονται σε κινεζικά και ρωσικά πλοία οι αντάρτες Χούθι, σύμφωνα με συνέντευξη κορυφαίου στελέχους του κινήματος που δημοσιεύεται στο σημερινό (19.1.2024) φύλλο της εφημερίδας Ιζβέστια στη Ρωσία.

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν προκαλέσει την αναστολή μεγάλου μέρους των δρομολογίων των στόλων μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών μέσω Ερυθράς Θάλασσας. Ωστόσο, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες της Υεμένης υποσχέθηκαν ανοιχτό δρόμο στα πλοία της Κίνας και της Ρωσίας.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει δεκάδες – περίπου 30 – επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Λένε πως βάζουν στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται στο Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ σχημάτισαν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, κρίσιμης σημασίας θαλάσσια οδό, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ο αμερικανικός στρατός, σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με τον βρετανικό, εξαπέλυσε 5 φορές την τελευταία εβδομάδα βομβαρδισμούς εναντίον εγκαταστάσεων των Χούθι στην Υεμένη, ιδίως για να μειωθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες του κινήματος, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

«Η παραφροσύνη και η βλακεία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αποβαίνει εναντίον τους: Πλέον κανένα από τα πλοία τους δεν θα μπορεί να περάσει από μια από τις κυριότερες εμπορικές οδούς στον κόσμο. Οι απώλειες για τις επιτιθέμενες χώρες είναι υψηλότερες από τις απώλειες για την Υεμένη», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, μέλος του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των Χούθι.

«Σε ό,τι αφορά άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας, οι θαλάσσιες μεταφορές τους στην περιοχή δεν απειλούνται. Είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους από την Ερυθρά Θάλασσα», πρόσθεσε το ηγετικό στέλεχος του κινήματος (επισήμως Ανσάρ Αλά, «Υποστηρικτές του Θεού», Χούθι είναι το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του).

«Όμως τα ισραηλινά πλοία ή αυτά που έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, δεν δίνουμε την παραμικρή πιθανότητα να διέλθουν από την Ερυθρά Θάλασσα», συμπλήρωσε ο κ. Μπουχάιτι εξηγώντας πως «σκοπός μας είναι να αυξηθεί το οικονομικό κόστος για το εβραϊκό κράτος ώστε να σταματήσει το μακελειό στη Γάζα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βόρεια Μακεδονία: Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας κατηγορεί τη Σιλιάνοφσκα ότι παραβίασε το Σύνταγμα

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι κατηγόρησε τη νέα Πρόεδρο της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ότι κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε τ...

Ρωσία: Κατέρρευσε πολυόροφο συγκρότημα διαμερισμάτων στο Μπέλγκοροντ από ουκρανικό πύραυλο

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι 15 τραυματίστηκαν όταν όλο το τμήμα ενός πολυόροφου κτιριακού συγκροτήματος διαμερισμάτων κατέρρευσε μετά το πλήγμα που δέχθηκε από ου...

Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στο Μεξικό (χάρτες)

Ισχυρός σεισμός 6,3 βαθμών έγινε κοντά στην ακτή Τσιάπας στο Μεξικό, σύμφωνα με το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωπιστημών (GFZ). Ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ είχε εστιακό βάθος 10 ...

Φόρτωση άρθρων...