Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

ΟΗΕ: Ψήφισμα για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα - O Νετανιάχου ακύρωσε το ταξίδι διπλωματών στην Ουάσινγκτον

Πλανήτης

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα Δευτέρα μια πρόταση ψηφίσματος που ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, καθώς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία και δεν άσκησαν βέτο. Τα υπόλοιπα 14 μέλη του συμβουλίου υιοθέτησαν το ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποφέρει πολύ. Αυτό το λουτρό αίματος συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό. Είναι υποχρέωσή μας να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό, πριν να είναι πολύ αργά», δήλωσε ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ Amar Bendjama στο συμβούλιο μετά την ψηφοφορία.

Σε ανάρτησή του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έγραψε στο Τwitter: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας μόλις ενέκρινε ένα πολυαναμενόμενο ψήφισμα για τη Γάζα, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αυτό το ψήφισμα πρέπει να εφαρμοστεί. Η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη».

Δυσαρέσκεια Νετανιάχου με τη στάση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Ακυρώνει την αποστολή αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον

Τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των ΗΠΑ στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να απέχει αυτή τη φορά και να μην ασκήσει βέτο, με συνέπεια η πρόταση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σε συνδυασμό με την απελευθέρωση όλων των ομήρων, να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, ο Νετανιάχου αποφάσισε να υλοποιήσει την «απειλή» του για την ακύρωση της αποστολής ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα πιθανής εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Ράφα. «Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συνεπή θέση τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η υποχώρηση αυτή βλάπτει τόσο την πολεμική μας προσπάθεια όσο και την προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων, διότι δίνει στη Χαμάς την ελπίδα ότι η διεθνής πίεση θα της επιτρέψει να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των απαχθέντων μας. Σαν συνέπεια, η αντιπροσωπεία μας δεν θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον» είπε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα περιελάμβανε τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζάκι Χάνεγκμπι και έναν αξιωματούχο των IDF που ηγείται των ανθρωπιστικών προσπαθειών στη Γάζα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραμπ: Δεν δεσμεύεται ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σε περίπτωση ήττας

Aρνήθηκε o Ντόναλντ Τραμπ να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών στις ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο, στις οποίες θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον Τζο Μπάι...

Σαν σήμερα - 3 Μαΐου

Γεγονότα 1802: Η Ουάσινγκτον αποκτά καταστατικό χάρτη. 1808: Ισπανοί πατριώτες εκτελούνται στη Μαδρίτη από τις δυνάμεις του Ναπολέοντα που έχουν εισβάλλει στην Ιβηρική. Με αφ...

ΟΗΕ: Με «θετικό πνεύμα» βλέπει η Χαμάς την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ

Επτά μήνες από την έναρξη του καταστροφικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, η Χαμάς συνεχίζει να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λω...

Φόρτωση άρθρων...