Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Οκτώ παράξενα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είναι πιο έξυπνοι από το μέσο όρο

Σύμφωνα με την επιστήμη

Πλανήτης
Tags: IQ

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε έναν ιδιαίτερα ευφυή άνθρωπο; Μάλλον η εικόνα του Αϊνστάιν να λύνει εξισώσεις. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμα συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που έχουν συνδεθεί, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, με την άνω του μέσου όρου ευφυΐα. Κάποιες από αυτές θα δυσκολευόμασταν να τις φανταστούμε.

2. Άγχος: Μια ακόμα ψυχική διαταραχή, η οποία όμως μπορεί να εντοπίζεται σε άκρως λειτουργικούς ανθρώπους, συνδέεται με την υψηλή ευφυΐα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη (SUNY Downstate Medical Center). Ενδεχομένως γιατί η ικανότητά μας να φανταζόμαστε πιθανά σενάρια για διάφορες καταστάσεις, μια ικανότητα που σχετίζεται με την αφηρημένη σκέψη και την επίλυση προβλημάτων, μας κάνει πιο επιρρεπείς στο άγχος.

3. Τάση για ρίσκα: Μια φιλανδική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που είναι περισσότερο ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις και οι οποίοι δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα είναι πιο έξυπνοι. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με προσομοίωση οδήγησης και παρατηρήθηκε ότι όσοι πήραν πιο επικίνδυνες αποφάσεις έχουν περισσότερη λευκή ουσία στον εγκέφαλο, που συνδέεται με τις νοητικές λειτουργίες. (Αν και η απρόσεκτη οδήγηση, εδώ που τα λέμε, δεν είναι κάτι τόσο έξυπνο.)

5. Τεμπελιά: Επιτέλους, να μια καλή δικαιολογία που μπορείτε να πείτε στον εργοδότη σας. Μελέτη του Πανεπιστημίου Florida Gulf Coast κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι και πιο επιρρεπείς στην τεμπελιά. Ενδεχομένως γιατί χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που δεν (συνεχίζουν να) τους κινητοποιούν πνευματικά.

6. Είναι πρωτότοκοι: Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρώτα παιδιά στην οικογένεια έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυΐας, ίσως επειδή οι γονείς τούς αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και προσοχή, ενώ ταυτόχρονα έχουν περισσότερες απαιτήσεις από εκείνα σε ό,τι αφορά τις σχολικές επιδόσεις.

8. Δεν είναι θρησκευόμενοι: Μια ανασκόπηση σε 35 επιστημονικές μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μη θρησκευόμενοι έχουν υψηλότερο IQ κατά μέσο όρο από όσους πιστεύουν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 2 Μαΐου

Γεγονότα 1335 - Ο δούκας Όθων της Αυστρίας γίνεται δούκας της Καρινθίας. 1536 - Η βασίλισσα της Αγγλίας, Άννα Μπολέυν, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται κατηγορούμενη για μοιχεία...

Φόρτωση άρθρων...