Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ουκρανία: Πολιορκείται η Μαριούπολη – Αναμένεται να ενταθεί η επιθετικότητα των Ρώσων τις επόμενες ώρες (Videos)

Ξεκίνησαν και πάλι τα πυρά από το δυτικό μέτωπο της Μαριούπολης στο οποίο βρίσκεται και το μεγαλύτερο τμήμα του στρατού της Ουκρανίας, μετά από «σιγή» περίπου δύο ωρών.

Νωρίτερα ο Δήμος Μαριούπολης ενημέρωσε πως απετράπησαν τέσσερις τουλάχιστον προσπάθειες για σαμποτάζ και συνελήφθησαν δύο ελεύθεροι σκοπευτές που επιχείρησαν να μπουν στην πόλη.

Από πολλές πλευρές  ο διπλωματικός ελιγμός είναι εμφανής, σε κάθε περίπτωση οι άμαχοι μπορούν μετά την άρση της απαγόρευσης. Οι δρόμοι γύρω από την Μαριούπολη ήταν αποκλεισμένοι και δόθηκαν δύο διέξοδοι, η μία από τα δυτικά της χώρας και η άλλη στο Ροστόφ της Ρωσίας. Η κατάσταση είναι τεταμένη στο σημείο. Πολλοί κάτοικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην πόλη, λόγω της έλλειψης καυσίμων.

«Οι Ρώσοι από την πλευρά τους επιθυμούν να βρουν άδειες τις πόλεις έτσι ώστε να τις καταλάβουν χωρίς αντίσταση», ανέφερε ο δημοσιογράφος Γιάννης Χαραμίδης, που βρίσκεται στην Μαριούπολη, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» που βρίσκεται στην Μαριούπολη.

Μπάιντεν: Χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Πούτιν

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να ενθαρρύνει, αλλά περιέγραψε και την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. Συγχρόνως, προετοίμασε την Αμερικανική κοινή γνώμη για κακές ειδήσεις. Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις κυρώσεις των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, και ένα σημείο στο οποίο στάθηκε ήταν η πρόβλεψη ότι το Κίεβο θα καταληφθεί με τα όπλα, ωστόσο οι Ουκρανοί θα αντισταθούν.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα» και αποκάλυψε πώς θα καταφέρει, με την εξασθένιση και τον αποκλεισμό της ρωσικής οικονομίας, να εξουδετερώσει τον στρατό του και την ισχύ του.

Θα ενταθεί η επιθετικότητα των Ρώσων μέσα στις επόμενες ώρες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για έβδομη ημέρα, με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν να συγκεντρώνονται βορειοδυτικά με σκοπό να κινηθούν προς το Κίεβο, ενώ το Χάρκοβο βομβαρδίστηκε σκληρά χθες.

«Από εδώ και πέρα, εκτός των ηρωικών αντιδράσεων των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων, η μαζικότητα των επιθέσεων θα ενταθεί και θα περιλαμβάνει περισσότερους πολιτικούς στόχους από την πλευρά των Ρώσων. Υπάρχουν λόγοι που θέλει η Ρωσία να επισπεύσει την επιχείρηση. Εάν πέσει η Μαριούπολη, είναι το μόνο που απομένει για να ενώσουν οι Ρώσοι την Κριμαία με τις ανατολικές επαρχίες», είπε στο MEGA o Σωτήρης Σέρμπος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής

Ιδιαίτερα, οι περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας έχουν το δικό τους γεωπολιτικό και στρατηγικό ενδιαφέρον, καθώς με την κατάκτησή τους ο ρωσικός στόλος θα προστατεύεται στη θάλασσα του Αζόφ.

Η ρωσική προπαγάνδα υποστήριζε ότι οι Ρώσοι σταρτιώτες θα χαίρουν υποδοχής ως απελευθερωτές της Ουκρανίας και ότι θα την «αποναζιστικοποιήσουν», τόνισε ο κ. Σέρμπος. «Πέρα από τη γλώσσα, για τον μέσο όρο η Ουκρανία δεν είναι κάτι διαφορετικό. Θα είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να σκοτώσουν ακόμα και αμάχους, για να εκπληρωθεούν οι στόχοι που έθεσαν οι Ρώσοι στρατηγοί. Οι χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί  δεν γνώριζαν μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι αυτό ήταν ένα σχέδιο γενικότερης εισβολής στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Κρασσά, αντιστράτηγο ε.α., η Ρωσία δεν οδεύει προς διαπραγματεύσεις, αλλά εκείνο που θέλει είναι να επιβάλει τους όρους της. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν καταληφθεί το Κίεβο και διασωθεί ο Ζελένσκι, ο Ουκρανός πρόεδρος θα μπορούσε να φύγει από το Κίεβο και να ασκήσει τα καθήκοντα εξουσίας του από άλλη πόλη της χώρας.

Μαρτυρία Έλληνα κατοίκου Κιέβου: «Σειρήνες ηχούν τώρα στο κέντρο της πόλης – Στρατιωτικοί ελέγχουν τα χαρτιά μας»

Ο Έλληνας κάτοικος Κιέβου, Τάσος Τσιάμης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» και μετέδωσε το κλίμα που επικρατεί στο Κίεβο.

Ο Τάσος Τσιάμης ανέφερε πως από το πρωί της Τετάρτης, στο κέντρο της πόλης υπάρχουν στρατωτικές δυνάμεις που ελέγχουν τους κατοίκους.

«Υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις που ελέγχουν τις ταυτότητες και τα χαρτιά μας. Από τις 7 το πρωί μας επιτρέπεται να κυκλοφορούμε. Στο κέντρο του Κιέβου υπάρχουν 2 σούπερ μάρκετ και έχουν επάρκεια αυτή τη στιγμή.. Βενζίνη έβαλα κάπου πιο μακριά από το σπίτι μου. Όλες αυτες τις μέρες δεν υπήρχαν στρατιωτικές δυνάμεις στο κέντρο», δήλωσε ο Τάσος Τσιάμης.
«Ηχούν οι σειρήνες, δεν ξέρω αν τις ακούτε, μας διώχνουν από το κέντρο, θα πάω στο γραφείο μου. Κάθε μέρα τέτοια ώρα ηχούν οι σειρήνες. Όταν γίνεται αυτό, ο καθένας πηγαίνει όπου θέλει ή στο καταφύγιο ή στο μετρό ή σε κάποιο άλλο ασφαλές μέρος. Πρέπει να ακουστεί ο θόρυβος της λήξης για να μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε», πρόσθεσε ο Έλληνας κάτοικος του Κιέβου.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράκ: Άγρια δολοφονία TikToker έξω από το σπίτι της

Άγνωστος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σπίτι της την Ιρακινή σταρ των κοινωνικών δικτύων Γκουφράν Σαουάντι, περισσότερο γνωστή ως Umm Fahad. Η επίθεση έλαβε χώρα το ...

«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε πριν από λίγο από την Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας ότι θα είναι υποψήφια στις Ευρωεκλογές με το κόμμα της "Αδέλφια της Ιταλίας". ...

Φόρτωση άρθρων...