Παρασκευή
31 Μαρτίου 2023

Ουκρανία: Ανεστάλησαν τα δρομολόγια πλοίων με σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα

Αναστέλλονται όλες οι κινήσεις φορτηγών πλοίων μέσω της Μαύρης Θάλασσας από αύριο αύριο, Τετάρτη. Αυτό ανακοίνωσε το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) που επιτηρεί τη διεθνή συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στο JCC, «οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας συμφώνησαν να μην προγραμματίσουν μετακινήσεις φορτηγών πλοίων στις 2 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας».

Τρία φορτηγά πλοία που είχαν αποπλεύσει από ουκρανικά λιμάνια μπήκαν σήμερα το πρωί στον «ανθρωπιστικό διάδρομο», παρά την προσωρινή απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία αυτή. Οι μετακινήσεις των πλοίων «εγκρίθηκαν από τις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε το JCC, διευκρινίζοντας ότι «η αντιπροσωπεία της Ρωσίας ενημερώθηκε» για το θέμα.

Επίσης, η Γραμματεία ανέφερε ότι επιθεωρητές της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών ολοκλήρωσαν 36 επιθεωρήσεις σε πλοία σήμερα, 1η Νοεμβρίου.

Η Ρωσία προειδοποίησε την Δευτέρα ότι είναι «επικίνδυνο» να συνεχιστεί η ναυσιπλοΐα κατά μήκος του διαδρόμου αυτού, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της. Η Μόσχα, που υποστηρίζει ότι ο διάδρομος χρησιμοποιήθηκε από τον ουκρανικό στρατό για να πληγεί ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, στον κόλπο της Σεβαστούπολης, ζητά «εγγυήσεις ασφαλείας» από το Κίεβο.

Το Κέντρο Συντονισμού διαβεβαίωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Αμίρ Αμπντουλάχ, «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε στενή συνεργασία με την Τουρκία» ώστε να επιστρέψουν στη συμφωνία όλες οι πλευρές. Ο Αμπντουλάχ έγραψε την Δευτέρα στο Twitter ότι «κανένα πολιτικό φορτηγό πλοίο» δεν θα πρέπει να αποτελέσει στρατιωτικό στόχο, ούτε να κρατηθεί σε ομηρεία. «Τα τρόφιμα πρέπει να περάσουν», τόνισε, την ώρα που καμιά δεκαριά πλοία απέπλεαν από ουκρανικά λιμάνια.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Μπλίνκεν ζητά από τους Αμερικανούς να φύγουν από τη Ρωσία μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου

Να φύγουν από τη Ρωσία ζητά από τους Αμερικανούς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ίβαν Γκερσκόβιτς. Πρόκειται για την πρώτη σύλλ...

Σαν σήμερα - 31 Μαρτίου

Γεγονότα 1889: Εγκαινιάζεται επίσημα ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι 1917: Οι ΗΠΑ εξαγοράζουν από την Δανία τις Παρθένες Νήσους για 125 εκατ. Ευρώ 1918: Η θερινή ώρα εφαρμό...

Φόρτωση άρθρων...