Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Ουκρανία: Δραματική έκκληση για βοήθεια από τον δήμαρχο του Κιέβου

Πλανήτης

Δραματικές είναι οι ώρες που βιώνουν οι κάτοικοι στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, καθώς ακόμη και στο Κίεβο, οι προβλέψεις λόγω του βαρύ χειμώνα είναι εφιαλτικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω μίας δραματικής έκκλησης προς τη Δύση, ζητά είδη πρώτης ανάγκης για τον σκληρό χειμώνα που έχει ήδη φτάσει.

Μιλώντας στην εφημερίδα Telegraph, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι  «οι Ουκρανοί θα παγώσουν μέχρι θανάτου αυτόν τον χειμώνα, εάν η Δύση δεν στείλει επειγόντως κουβέρτες και γεννήτριες για να τους κρατήσει ζεστούς» .

Μάλιστα αναφέρθηκε στις αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που  έχουν αφήσει τη χώρα του στο χείλος μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

 «Ο χειμώνας θα είναι μία τεράστια πρόκληση»
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων μας και να τους προστατέψουμε» είπε, χτυπώντας τις τεράστιες γροθιές του στο τραπέζι.

«Αλλά αυτός ο χειμώνας θα είναι σίγουρα μια τεράστια πρόκληση για εμάς» πρόσθεσε.

Τα χτυπήματα της Μόσχας στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και στο ευρύτερο δίκτυο το τελευταίο διάστημα προκαλούν μεγάλες διακοπές στο ρεύμα και δημιουργούν πιεστικό ερώτημα εάν το σύστημα θα αντέξει τους σκληρούς μήνες του χειμώνα.

Σοβαρές ζημιές στις υποδομές ενέργειας
Περίπου το 40% της συνολικής ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από επιθέσεις με drone και πυραύλους που εκτελέστηκαν με εντολή του Σεργκέι Σουροβίκιν, του νεότερου διοικητή της εισβολής του Κρεμλίνου.

Στο Κίεβο, οι κάτοικοι έχουν λάβει προειδοποίηση για «απότομη επιδείνωση» των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων.

Ο Κλίτσκο είπε ότι η αλλαγή στην στρατηγική, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του τελευταίου στρατιωτικού διοικητή του Πούτιν, αντανακλά την ανάγκη του Ρώσου προέδρου να διεκδικήσει έστω και μια μικρή νίκη από την παραπαίουσα εισβολή του.

Τις επόμενες ημέρες, οι νυχτερινές θερμοκρασίες σε όλη την Ουκρανία αναμένεται να σημειώσουν πτώση, φτάνοντας σε ορισμένες περιοχές τους -20 βαθμούς Κελσίου.

Με πολλούς Ουκρανούς να ζουν σε κτίρια που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, χωρίς αέριο και παράθυρα, η ηλεκτρική ενέργεια είναι μία από τις μοναδικές μεθόδους που έχουν για να θερμάνουν τα σπίτια τους.

Διακοπές ρεύματος
Εν τω μεταξύ, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από διακοπές ηλεκτροδότησης μετά τις πρόσφατες ρωσικές επιδρομές σε ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, δήλωσε  ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σε πολλές πόλεις και συνοικίες της χώρας μας γίνονται διακοπές ρεύματος για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί βιώνουν αυτή τη στιγμή αυτές τις διακοπές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα είναι η πόλη «Κίεβο και η επαρχία του», οι επαρχίες Ζιτομίρ (κεντροδυτικά), Πολτάβα, Τσερκάσι και Κιρόβογκραντ στο κέντρο, Ρίβνε (δυτικά), Χάρκοβο (ανατολικά), Τσερνιγκίβ και Σούμι στα βόρεια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανάλυση Guardian για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν την Παρασκευή, σε μια μάχη αντιποίνων μεταξύ των δύο εχθρών, λίγες ημέρες αφότου το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραή...

Φόρτωση άρθρων...