Για έβδομη ημέρα συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» του στρατού της Ρωσίας σε πολλές πόλεις στην Ουκρανία. Ρωσικά στρατεύματα πραγματοποιούν εφόδους και μπαράζ επιθέσεων σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας.
Ρωσική πυραυλική επίθεση έπληξε ένα αστυνομικό κτίριο και ένα πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές.
Η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών ανέβασε μια σειρά φωτογραφιών που δείχνουν πυροσβέστες και ομάδες διάσωσης να δίνουν μάχη με τη φωτιά που φουντώνει από την κορυφή ενός μεγάλου κτιρίου.
Ακόμα, ο πύραυλος έπληξε το κτίριο της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU).
Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχες σε εξέλιξη.
«Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στη Χαρκίβ (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τον Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, εκδηλώθηκε εξάλλου πυρκαγιά στον χώρο σχολής πολιτών στη Χαρκίβ έπειτα από αεροπορικό πλήγμα.
«Πρακτικά δεν απομένει πλέον καμία» περιοχή της Χαρκίβ που δεν έχει υποστεί «πλήγμα από οβίδα του ρωσικού πυροβολικού», ανέφερε.
Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αμυντικές θέσεις της Ουκρανίας ήταν «μόνιμα υπό εχθρικά πυρά, αεροπορίας, πυροβολικού και πυροβόλων όπλων», δήλωσε ο Oleh Sinehubov σε μια ενημέρωση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook σήμερα το πρωί.
Επίσης, ανέφερε ότι οι βορειοανατολικοί και βόρειοι τομείς της πόλης δέχθηκαν επίθεση, επιβεβαιώνοντας επίθεση και στο στρατιωτικό νοσοκομείο.
Η έφοδος ρωσικών στρατευμάτων καταγράφηκε την έβδομη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου και κλιμακώθηκε χθες.
Στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα –το τελευταίο στην περιοχή που παραμένει στα χέρια του Κιέβου– πάνω από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες από τα ρωσικά πυρά, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο, που επικαλέστηκαν ουκρανικά Μέσα Ενημέρωσης.
Στην Μποροντιάνκα, 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο, αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν δύο πολυκατοικίες χθες, σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών Εμινέ Τζαπάροβα, η οποία μοιράστηκε βίντεο που εικονίζει ακίνητα που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια και διαμερίσματα στις φλόγες.
Κατελήφθη η Χερσώνα
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους κατέλαβαν τη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Στη Χερσώνα, οι είσοδοι της οποίας ήδη ελέγχονταν από ρωσικά στρατεύματα, αποσπάστηκε ο έλεγχος του σιδηροδρομικού σταθμού και του λιμανιού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιγκόρ Κολιχάγιεφ.
Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί στη Μαριούπολη
Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.
«Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινή», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε ο Μποϊτσένκο.
Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.
Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Δείτε εικόνες από τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία:
Оперативна інформація #Харків
2 березня близько 08:10 у м. Харків внаслідок ракетного удару по будівлі СБУ у Харківській області, ГУ Нацполіції у Харківській області та будівлі Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна попередньо постраждало 3 особи. pic.twitter.com/GjAIpYooft— DSNS.GOV.UA (@SESU_UA) March 2, 2022
❗️У Харкові було завдано ракетного удару по будівлі обласного Управління поліції. Будівля практично зруйнована pic.twitter.com/cfALU5evA9
— НВ (@tweetsNV) March 2, 2022
The morning alarm in Kharkiv: an ammo depot hit by Russian shelling @zn_ua pic.twitter.com/rkqq56HHU0
— Alec Luhn (@ASLuhn) March 2, 2022
Kharkiv medical center also hit by #RussianArmy #UkraineRussianWar #Kharkiv #UkraineUnderAttack #Ukraine #UcraniaBajoFuego #RussiaUkraineWar #RussiaUkraine #PutinWarCriminal pic.twitter.com/kkMBW84zvF
— Chaudhary Parvez (@ChaudharyParvez) March 2, 2022
🚨💥 Bombing in #Zhytomyr in #Ukraine #UkraineRussiaWar // #RussianUkrainianWar pic.twitter.com/JDJXPmSmt1
— kaito 🇺🇦 (@KaitoReport) March 1, 2022
WARNING: GRAPHIC CONTENT - ‘We are shelled by Russians. We are all scared. Why us? We are regular people’ - Ukraine's besieged cities braced for more attacks as Russia intensified their bombardment of urban areas in a shift of tactics https://t.co/FiV3ktB0ul pic.twitter.com/6t8BxmUUlp
— Reuters (@Reuters) March 2, 2022
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις