Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Ουκρανία: Η Ρωσία σφυροκοπά το Χάρκοβο στο ανατολικό μέτωπο

Πλανήτης

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τους Ρώσους να συνεχίζουν τις επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις. Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής επιδιώκουν πάση θυσία τη διχοτόμηση της χώρας, με την κατάκτηση ή και προσάρτηση των ανατολικών περιφερειών του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ, τις οποίες η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ως «αυτόνομες Δημοκρατίες».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία μετακινεί μεγάλες δυνάμεις σε αυτό το μέτωπο, με ένα κομβόι να έχει περάσει τα σύνορα ανατολικά του Χάρκοβο, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν τοποθέτησε αρχηγό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στον διαβόητο Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ, ο οποίος πολέμησε για χρόνια για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και αναφέρεται ως ο «χασάπης της Συρίας».

Τα πράγματα για τις πραγματικές επιδιώξεις της Μόσχας περιέπλεξε  μία αινιγματική δήλωση τη νύχτα από τον ηγέτη των Τσετσένων και άνθρωπο του Πούτιν, τον Ραμζάν Καντίροφ. Αν το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι επικεντρώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην ανατολική Ουκρανία και το Ντονμπάς, ο Καντίροφ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν και στην κατάκτηση του Κιέβου, αφού πρώτα πάρουν εντελώς το Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ και τη Μαριούπολη.

Η Κυβέρνηση της Ουκρανίας κάλεσε, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα, τη Δύση να ενισχύσει με όπλα την άμυνα της χώρας του, επικρίνοντας για διστακτικότητα τη Γερμανία. «Αν ήμασταν στο ΝΑΤΟ δεν θα γινόταν η επίθεση από τη Ρωσία, ήταν στρατηγικό λάθος της Γερμανίας και της Γαλλίας το ότι εναντιώθηκαν στην εισδοχή της Ουκρανίας στο Σύμφωνο το 2008» σημείωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. Λίγο νωρίτερα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επιβάλλει και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά να ενισχύσει η Γερμανία ακόμα περισσότερο την Ουκρανία, αμυντικά και οικονομικά.

Όπως και να έχει πάντως, όλοι αρχίζουν να προετοιμάζονται για μακροχρόνιες άγριες συγκρούσεις, ακόμα και για ένα «Αφγανιστάν» στην καρδιά της Ευρώπης, όπου πιθανόν θα υπάρξει πολύ πιο έμπρακτη στρατιωτική υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων από τη Δύση και το ΝΑΤΟ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Όλο το Σαββατοκύριακο οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυαν επιθέσεις στην ανατολική γραμμή του μετώπου από το Χάρκοβο μέχρι το Ιτζιούμ, το οποίο ήδη ελέγχουν, αλλά και εναντίον του Ντνίπρο, στο οποίο ισοπέδωσαν το αεροδρόμιο. Χωριά κοντά στο Χάρκοβο κυρίως το Πισότσιν, το Ντεργκάτσι, το Ζολότσιβ και η Μπαλακέγια έγιναν στόχος με τις υποδοχές τους να δέχονται βομβαρδισμούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 16 Μαΐου

Γεγονότα 1527: Οι Φλωρεντινοί διώχνουν για δεύτερη φορά από την εξουσία την οικογένεια των Μεδίκων και αποκαθιστούν τη Δημοκρατία στη Φλωρεντία. 1717: Φυλακίζεται στη Βαστίλη...

Γερμανία: Δυνάμεις ασφαλείας κάνουν εφόδους σε ιδιοκτησίες που σχετίζονται με τη Χαμάς

Δυνάμεις ασφαλείας ερεύνησαν τέσσερις ιδιοκτησίες στην πόλη Ντούισμπουργκ της δυτικής Γερμανίας στο πλαίσιο της δράσης εναντίον οργάνωσης που φέρεται να υποστηρίζει την ισλαμιστική...

Φόρτωση άρθρων...